IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България настоява за приемен център за бежанци в страната

До края на ноември такива трябва да има в Гърция и Италия, а ЕС ще предостави на кризисните райони 1 млрд. евро

07:08 | 24.09.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на ЕС по време на срещата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на ЕС по време на срещата. Снимка: Ройтерс

Българският премиер Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци. За това съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел след края на срещата, предава Dnes.bg.

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието ѝ с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", заяви Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел след срещата в Брюксел.

"Единственият начин за презаселване на бежанци е, ако има приемни центрове. В тях трябва да се извършва идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци", добави канцлерът.

Служители на европейските агенции за границите Фронтекс и полицейската Европол, както и на бюрото за убежище, ще работят в тях с местните власти по обработването на молбите за убежище, за провеждане на интервютата на бежанците и проверката за принадлежност към терористични организации.

След това бежанците ще изчакват в центровете да бъдат пренасочени към други държави чрез квотите за презаселване или да бъдат върнати, ако такова убежище им бъде отказано. В приемните центрове ще се прави и селекцията към коя държава във вътрешността на ЕС да бъдат изпращани хората, които се нуждаят от международна защита.

Европейската комисия предложи на Унгария да отвори такъв център, но Виктор Орбан отказа, заявявайки, че страната му не е на първа линия.

Премиерът Борисов не коментира резултатите от срещата на върха след нейното приключване.

 

Засега се предвижда ЕС да изгради специалните регистрационни центрове за бежанци в държавите, разположени по външните граници на общността до края на ноември, заяви президентът на Европейския съвет Доналд Туск след края на извънредната среща.

„Горещите точки ще бъдат определени до края на ноември“, увери Туск, цитиран от Ройтерс.

ЕС ще увеличи помощта на Турция, Ливан, Йордания и други страни в региона на кризата в замяна на засилено сътрудничество. Средствата, които ще бъдат разпределяни за страните в региона чрез Върховния комисарат за бежанците и Световната програма за изхранване, ще бъдат поне 1 млрд. евро от страна на ЕС и на държавите му, посочи Туск.

По-рано и Европейската комисия обяви, че ще удвои разходите за бежанците до 9 млрд. евро. Това едва ли ще е последната Среща на върха по тази тема. За решаването на бежанската криза „няма лесни решения“, заявяват държавните и правителствените ръководители в общата си декларация. Всички страни от ЕС са единни, че „можем да се справим с това предизвикателство само тогава, когато работим заедно, в духа на солидарност и отговорност“, се казва в съвместната декларация. Звучи като апел към самите лидери. 

Освен това лидерите на ЕС ще дискутират с Турция възможността за засилване на контрола на нейна територия.

Още преди Съвета Гърция и ЕК са договорили съвместното сътрудничество за бежанския проблем

Още преди да започне извънредният съвет на европейските лидери гръцкият премиер Алексис Ципрас е обсъдил с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер съвместните действия и мерки – икономически, оперативни и юридически, за справяне с бежанската вълна, съобщава ТАСС като се позовава на източници на гръцката информационна агенция АНА.

Ципрас и Юнкер договориха срещата си в Брюксел в понеделник, когато председателят на ЕК поздрави лидера на СИРИЗА за победата му на изборите. 

Гърция е една от т.нар. „фронтови държави”, които са първите, приемащи бежанците на територията на ЕС.  Сред тези държави са още и Италия и България.

"Собственици на хотели и ресторанти на гръцките острови, обект на бежанците, пък съобщават за големи загуби за туризма в тези региони. Само за о. Кос те се равняват на повече от 7 млн. евро. Собствениците на хотели изчисляват загубите си на базата на отказаните 178 хил. резервации.

Предварителните записвания за 2016 година намаляват с 60 на сто, пише още ТАСС.

За справянето с проблема с мигрантите в началото на годината в бюджета на ЕС бяха заделени 4,7 млрд. евро. В последните месеци обаче кризата се засилва и общността одобрява допълнителни мерки, струващи нови милиарди. Така, с последния пакет, одобрен от ЕК днес, парите за бежанската криза се удвояват – до 9,2 млрд. евро. 

Вчера министрите, участващи в заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешен ред, дадоха своето съгласие за механизъм за разпределение на бежанците по квоти. Решението обаче не беше одобрено с консенсус, а с мнозинство, след като срещу него гласуваха Унгария, Словакия, Чехия и Румъния. Финладния се въздържа. 

Това едва ли ще е последната Среща на върха по тази тема. За решаването на бежанската криза „няма лесни решения“, заявяват държавните и правителствените ръководители в общата си декларация. Всички страни от ЕС са единни, че „можем да се справим с това предизвикателство само тогава, когато работим заедно, в духа на солидарност и отговорност“, се казва в съвместната декларация. Звучи като апел към самите лидери.  

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
да...ама това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"...-има *** да откаже."... и се превърна във вечен пример какво се случва с дръзналите да откажат! хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
не бяха 500 хил., а 5 хил, но иначе да-има *** да откаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
крас
преди 8 години
За един милиард евро продажните ни политици подариха държавата ни на МАРОКАНСКИТЕ СКАКАЛЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
С тебе нали де бехме разбрали да не пишеш анализи и експертизи, докато Гърция е член на ЕЗ и ЕС, а руснаците още не са обесили Путин на стрелките на часовника на Спаската кула?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Айде честито! Сега *** ще живеят в България, докато ги поканят в Германия или Швеция, демек - завинаги! И понеже те ще са мноо доволни от това, очаква се и да се държат културно и бързо да ни интегрират към техните ценности! И понеже се очаква кремълското джудже да разпердушини шайката колячи, които сега се изживяват като господари из Сирия, айде да се опитаме да познаеме къде ще бегат да преживеят лошите години и да събират сили?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Един Българин
преди 8 години
Може и да не е вярно т.к. в други източници (директорията например) се поменава, че Меркел е предложила на България ако иска, но не я задължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Меркел превърна Европа в пълна "клоака"!Първата, унищожена и тотално разкостена страна ще бъде Швеция. До 20 години ще и остане само името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Честито бе кво ей колко работници ше си имаме (е са малко са ***, но да имат желание) даже и да си вземат и журналисти от там в Инвестора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 53 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Колко повратлива е историята и съдбата.Най-мразеният политик Костов (аз в никакъв случай не съм му фен) предпази България от подобен сценарии с войната в косово.ЕС искаше да приютим около 500 хил. косовари, а Костов каза НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още