IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепя идея за зона за сигурност в Сирия, която да спре бежанците

Бойко Борисов ще предложи среща ЕС - САЩ - Русия, на която да бъде потърсено решение на кризата с мигрантите в Европа

20:59 | 23.09.15 г. 22
България подкрепя идея за зона за сигурност в Сирия, която да спре бежанците

България подкрепя идеята за създаване на зона за сигурност в Сирия, която да спре бежанската вълна към Европа. Това съобщи Бойко Борисов пред български медии в Брюксел. Българският премиер участва в извънредния Европейски съвет, чиято основна тема са бежанците.

"С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да бъде създадена зона за сигурност, където хората да бъдат близо до родните си места, да им се помага там, а и конфликтът да се прекрати час по-скоро", каза Борисов.

Според него зоната за сигурност в Сирия трябва да бъде изградена без отлагане, за да може хората, останали без подслон в Европа, да имат лагери и човешки условия с финансите, които ЕС харчи и в момента, за да имат временни условия за живот, а след това да се върнат у дома си.

Борисов посочи още, че Турция изнемогва с милионите бежанци на нейна територия. „Времето се разваля, тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия и в другите държави, откъдето са тръгнали. Натискът върху границите ще стане огромен”, каза още Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът определи отношението на турската страна към мигрантите като изключително хуманно и европейско, и отбеляза, че Анкара досега е отделила за тази цел милиарди долари.

По време на Съвета Борисов ще предложи на своите колеги да бъде свикана незабавно среща между САЩ, Русия и ЕС, на която глобално да бъде решен въпросът с източниците на сегашните напрежения. Борисов заяви в отговор на въпрос, свързан с възможността за военна намеса в Сирия, че не е съгласен, че е задължително решаването на проблемите с военна операция.

„Военна операция ще има срещу тези, които не разбират от добро”, поясни той.

По повод трите процедури, заведени от Европейската комисия срещу нашата страна по въпроси, свързани с миграционното законодателство, той изрази очакването да не се стига до налагането на глоби.

„Условията за прием на бежанци у нас по неговите думи не са такива, каквито бихме искали, но същевременно има хиляди българи, които живеят в не по-добри условия. Имаме стотици хиляди роми, за които полагаме огромни грижи, милиарди от социалните фондове отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България”, добави българският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
"Имаме стотици хиляди роми, за които полагаме огромни грижи, милиарди от социалните фондове отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България, добави българският премиер."За първи път управляващ политик признава за проблема с *** "ромите".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
По леко!Никой не е доказал за Цветан Василев, точно обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
fri
преди 8 години
Много си наивен. Не вярвай на клипове в интернет.Но истината е, че преселението на народите започна и не може да се спре, а може само да се забави.Европа е отворен континент, близо до Азия и Африка, не ни отделя океан, като Америка, например. Лошото е, че ЕС като държава (а дали е наистина такава?) няма граници.Всяка държава си има граници, които пази и защитава. Иначе не е никаква дължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Мнението на сирийците за това кой и как може да реши проблема. " Преди дни в интернет беше разпространен клип как сирийци от град Хомс приветстват прелитащи руски военни самолети с възгласи: Бог е велик. Той изпрати Русия. Руснаците идват! Да сте чули подобни радостни възгласи сред населението на Ирак, когато войските на Буш отидоха да ги освобождават през 2003г?Прочети цялата статия тук: Аллах е велик! Той изпрати Русия! Руснаците идват! - Поглед Инфо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
fri
преди 8 години
нашия може ли въобще да разсъждава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
fri
преди 8 години
Това не е никаква статия.Деляна Петкова повтаря несвързаните брътвежи на "бащицата" за да се хареса на някого.А ние се дърляме за това.Не си заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 8 години
За разрешаването на миграционната криза е необходимо политическо регулиране в Сирия, заяви еврокомисарят Йоханес Хан на пресконференция в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Не е необходимо да разсъждава! Има кой да го прави. Те са назначени да ИЗПЪЛНЯВАТ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да бъде създадена зона за сигурност, където хората да бъдат близо до родните си места, да им се помага там, а и конфликтът да се прекрати час по-скоро", каза Борисов."--Боже....те разсъждавали! :)))) "ТЕ"!??? Турския премиер отдавна е РАЗСЪДИЛ а на нашия юнак просто му е сведено. :))) И да разсъждава и да не разсъждава все тая! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
fri
преди 8 години
"Борисов прогнозира, че България е заплашена от вълна от над 10 млн. мигранти."- пише .vesti.bg в статията "ЕС смята да отпусне 1 млрд. евро на ООН за бежанците"Е, тогава Борисов да каже дали бежанците (които се смятат за такива предимно и само от Сирия) дали това ще се реши като се свали Башар Асад или не.Ето това е основрият въпрос.Който не вярва, че това е основният проблем - да почака известно време и ще види какво ще стане "по света и у нас"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още