IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удвои средствата от бюджета за справяне с бежанската криза в Европа

За решаването на проблема общността вече ще разполага с 9,2 млрд. евро

18:57 | 23.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС удвои средствата от бюджета за справяне с бежанската криза в Европа

Европейската комисия одобри пакет от незабавни оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа, съобщават от Брюксел. Действията на ЕК са в рамките на предложения през май Европейски дневен ред за миграцията.

За решаването на проблема Комисията отделя нови 1,7 млрд. евро за подпомагане на страните членки, които са най-засегнати от бежанската криза, както и за увеличаване на хуманитарната помощ и за работа в подкрепа на сирийските бежанци в страните от Близкия изток, в които са намерили убежище.

Зам.-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева коментира, че настоящата криза изисква пълна мобилизация на всички финансови ресурси.

"За много кратко време прегледахме всяко евро в бюджета, за да намерим средства, които да пренасочим към справяне със ситуацията. Днес отделяме допълнителни 1.7 млрд евро, с които общото финансиране достига 9.2 млрд. евро – над два пъти повече, отколкото в началото на годината", допълни още тя.

Според Георгиева ЕК проявява максимална гъвкавост, "за да можем в този много труден момент да останем заедно и да устоим на предизвикателството". 

Ето как растат средствата от бюджета на ЕС за решаването на кризата с бежанците: 

- 4.5 млрд. евро бяха планирани за миграционни въпроси в бюджета първоначално, включително за операции по спасяване на бежанци в Средиземно море, настаняване, преместване, установяване, хуманитарни помощи и др.

- 1.2 млрд. евро за нови мерки обявени през май и септември 2015 г.

- 1.8 млрд. евро в специален фонд за подпомагане на Африка (обявен през септември 2015 г).

- 1.7 млрд. евро, предложени днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Споко! И ще ти утрои, и учетвори, и усере..твори.... Що е време, все е пред нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още