IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата видяха опит за решаване на кризата в предложението на КЕВР

Предвижда се излизането на ТЕЦ Марица Изток 2 от регулирания пазар

18:24 | 04.06.15 г. 2
ЕРП-тата видяха опит за решаване на кризата в предложението на КЕВР

Позитивни стъпки за решаването на кризата в енергетиката видяха електроразпределителните дружества в новото ценово предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Дружествата обаче отново се оплакаха от непризнати разходи за дейността, сред които за балансиране на пазара и амортизационните разходи.

Зорница Генова от ЧЕЗ България посочи, че има опит за регулация, но възрази относно признатия от КЕВР технологичен разход. Реалните технологични разходи са 11,7%, докато признатите от регулатора са 8 на сто. Генова беше категорична, че за определяне на технологичния разход работната група се базира на доклад на Съюза на енергетиците, който обаче никога не е показван публично и обсъждан.

Според изчисленията на дружеството новото ценово предложение ще коства 32 млн. лева загуби за разпределителното дружество.

От друга страна, разходите за инвестиции са напълно признати, каза Генова, но допълни, че няма решение за инвестиции от минали период. Тя каза, че ще предложи на КЕВР промяна по отношение на изкупуването на съоръжения, строени от трети лица. Компанията извършва този дейност с външно финансиране,  а кредиторите не признават срока за експлоатация на тези съоръжения и искат той да бъде намален.

По отношение на ЧЕЗ Енергоснабдяване не са признати допълнителни задължения, вменени на дружеството с промени в Закона за енергетиката. Сред тях например са за енергийна ефективност и за балансиране. В тази връзка Генова призова за изготвянето на механизъм за покриване на разходите за балансиране на пазара.

Технологичните разходи на EVN България пък са 10,1% и също са над признатите "без ясни аргументи" от регулатора, посочи от своя страна Гочо Чемширов, зам.-председател на УС на дружеството. Според него оптималният размер на технологичните разходи предвид състоянието на мрежата е 10,6%. Това е посочено в разработка на екип от Техническия университет, допълни той.

От разпределителното дружество възразяват и срещу нормата на възвръщаемост на инвестициите. Чемширов посочи и че планираните от КЕВР приходи през новия регулаторен период са 253 млн. лева. Необходимите разходи, предвидени от дружеството, обаче са 271,9 млн. лева, в това число и 100 млн. лева разходи за инвестиции.

Илина Стефанова от EVN Електроснабдяване посочи, че регулаторът не е признал необходимите разходи за обслужване на клиентите. Тя отново припомни идеята за два отделни микса, които ще отразят различията на крайните клиенти на дружеството. EVN купува електричество от НЕК на една цена, но го продава на различни цени за битовите и бизнес клиентите си. Предложението цели изчистване на кръстосаното субсидиране.

На въпрос на Investor.bg изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обаче коментира, че подобна мярка няма да реши нищо. Според него недостигът в системата трябва да се поеме от всички, а не само от държавната компания.

От Енерго Про посочиха по време на изслушването си в КЕВР, че технологичните им разходи са 13,46%, а регулаторът признава 9%. По този начин в дружеството се отваря "финансова яма", която трябва да бъде запълнена с приходи от други пера. Според Стефан Абаджиев от дружеството разпределителната мрежа на Енерго Про е в такова състояние, че 9% технологични разходи са непостижима норма.

Не се признават и амортизациите в пълен размер, както и разходите за балансиране. Абаджиев призова за одит, който да посочи дали работата на дружеството е ефективна, а не определянето на разходите да става автоматично.

От работната група обаче защитиха доклада си, отбелязвайки, че не могат да признаят прогнозни разходи и затова и част от посочените от дружествата разходи не са признати напълно. Според тях признатите разходи за амортизация отразяват написаното в заявленията и поисканите от регулатора справки. В ценовото предложение не е отразена и възвръщаемост от активи, които дружествата са амортизирали.

По време на обсъждането на разполагаемостта на мощностите за новия регулаторен период днес стана ясно още, че ТЕЦ Марица Изток 2 ще бъде извадена от регулирания пазар. Представителите на дружеството възразиха срещу това решение с коментара, че имат какво да дадат на регулирания пазар.

Относно оплакванията на бизнеса за увеличаването на таксата за задължения към обществото председателят на КЕВР Иван Иванов отчете, че сегашното състояние не е справедливо - битовите потребители плащат 50 лева такса за задължение към обществото, а бизнесът - 19 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
vale1
преди 8 години
Като гледам има и КОЙ да го чува и за абонатите на Енерго Про ще е най - голямото увеличение на сметките за ток !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
vale1
преди 8 години
"Стефан Абаджиев от дружеството разпределителната мрежа на Енерго Про е в такова състояние, че 9% технологични разходи са непостижима норма."Амо господина да не се чуди само как да изнесе печалбите зад граница ( 46 985 000 лв в Чехия и 20 000 000 лв в холандски филиална друго чешко дружество ) ,ами и да инвестира малко в собственото си предприятие !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още