Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фармацевтичната фирма Фаркол ограничава доставките на лекарства

Над 4,2 млн. лв. неразплатени задължения от страна на болници в цялата страна са принудили дистрибуторът да вземе мерки

Над 4,2 млн. лв. неразплатени задължения от страна на болници в цялата страна принудиха фармацевтичната фирма „Фаркол“ да ограничи доставките на лекарства и консумативи към здравните заведения. Спрямо някои от тях ще бъдат предприети и по-драстични мерки – спиране зареждането със здравни продукти и блокиране на банкови сметки, съобщиха от компанията, пише Dnes.bg.

С най-големи просрочия към дистрибутора са МБАЛ-Бургас с общи задължения над 1,3 млн. лв., болница „Пирогов“ с над 1,2 млн. лв., МБАЛ „Хаджи Димитър“-Сливен с над 530 хил. лв., Военно-медицинска академия с над 440 хил. лв. и др.

Натрупаните  през последните 6 месеца суми от страна на МБАЛ-Бургас по подписано през май т. г. споразумение за разсрочено плащане са близо 270 000 лв., 130 хил. от които са дълг от октомври.

През последните 6-7 години здравното заведение е ползвало постоянно  финансов ресурс от страна на този доставчик в размер от 1 до 2 млн. лв.

„Разбираме, че болниците са в изключително тежко финансово положение заради липса на средства в Здравната каса. Затова и досега правихме компромиси. Но не можем повече да субсидираме лечебните заведения“, коментира председателят на Съвета на директорите на „Фаркол“ АД Георги Базотев.

Още по темата
До болниците със задължения са изпращани неколкократно напомнителни писма, давани са и отсрочки.  До изчистване на задълженията така и не се стига. Напротив - сумите растат с натрупаните по главницата лихви и проблемите се задълбочават.  

От „Фаркол“ обясниха, че ако не предприемат мерки, от една страна, ще изчерпят финансовите си възможности, а от друга – ще направят лоша услуга и за болниците, които ще затъват в още по-големи борчове.

"Съзнаваме, че ще създадем трудности на пациентите и лекарите, за което се извиняваме.  Но доколкото знаем, няма обществена болница, която да е теглила кредит, докато дистрибуторите вземат кредити и субсидират здравните заведения“, подчертаха от „Фаркол”.

Фармацевтичната компания снабдява с лекарства и консумативи лечебни заведения и аптеки в цялата страна. Доставчик е на лекарствени продукти в близо 80 болници, сред които бургаските МБАЛ, „Маджуров“, „Черноморска“, „Дева Мария“, кардиоцентър „Понтика“, както и на болниците в Поморие, Айтос,  София, Плевен, Стара Загора, Варна, Трявна, Търговище, Сливен.

Още български новини от Dnes.bg

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стартира сондирането на втория проучвателен Блок "1-21 Хан Аспарух" - "Рубин-1"