IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов пак увещава Патриотичния фронт за новия дълг

Финансовият министър е оптимист, че "здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“

16:55 | 24.02.15 г. 16
Горанов пак увещава Патриотичния фронт за новия дълг

Финансовият министър Владислав Горанов направи пореден опит да убеди депутатите от Патриотичния фронт да подкрепят предложението му за теглене на нов дълг от 16 млрд. лв. След час и половина преговори в парламента Горанов призна, че не знае дали е убедил Патриотите да го подкрепят, но отново обяви, че е оптимист.

Това бяха поредните разговори на депутатите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов с финансовия министър. И след последната среща в петък не стана ясно има ли напредък в преговорите, а Горанов отново обяви, че е оптимист и е доволен от добрата комуникация.

„Оставам оптимист, че здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“, призна министърът след днешните разговори. От тях отсъства лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, а шефът на НФСБ Валери Симеонов пристигна със закъснение.

По време на срещата Горанов е разказал на депутатите повече детайли от предложението си за теглене на дълга. Министърът е обяснил, че във фискалния резерв има Сребърен фонд, ядрени фондове, вземания от ЕС, целеви части на фискалния резерв.

„На пръв поглед той може да изглежда много по-голям, но примерно сборът на Сребърния фонд и ядрените фондове в него е 4 милиарда, вземанията от ЕС са над милиард и триста и ако се премахнат всички тези целеви структури от фискалния резерв, реалното му измерение на разполагаем за харчене ресурс е много по-малък“, обясни Горанов пред журналисти.

Той отново обясни, че дългът трябва да се изтегли, за да може държавата да си плаща сметките. „Не е възможно да не се поеме този дълг. Дали ще се приеме утре споразумението за посреднически услуги между България и тези четири банки е въпрос на законодателна целесъобразност“, каза още министърът.

След разговора си с Горанов депутатите от ПФ се затвориха на заседание на парламентарната си група, за да вземат решението си.

Междувременно от ДПС коментират, че искането на правителството на нов дълг от 8 милиарда евро е отказ от реформи.

„Това е признание за липса на реформи. Ако през следващите три години дългът ще продължи да се увеличава, това означава, че обещанието, с което дойдоха тези партии на власт за правене на реформи, няма да бъде изпълнено“, коментира депутатът и финансов експерт на партията Йордан Цонев.

Според него обаче отказът от реформи на кабинета означава, че ДПС, „които се съгласихме да сдадем властта за благоприятна ситуация за реформи, напразно сме направили тази стъпка като политическа партия“.

Той беше категоричен, че народните представители на движението ще гласуват категорично против ратификация на договора на правителството с четирите банки консултанти и призова и останалите политически сили също да бъдат в пленарната зала по време на гласуването.

Той посочи, че аргументите на партия са финансови, икономически и политически.

Според него подходът по вземане на този дълг е иновативен за страната, но не е бил достатъчно добре обоснована необходимостта именно от такъв подход. Не е била доказана и необходимостта от взимането на заема заради предстоящи падежи на дългове, смята той. Според Цонев страната реално се изправя пред дългова криза.

Той обясни, че има риск, ако заемът бъде взет, дългът да се увеличи 2,7 пъти за осем години, което е най-високият темп на нарастване на дълг в ЕС.

От ДПС признаха, че са недоволни и от факта, че никой не ги е поканил на консултации, за да кажат мнението си. „В следващите три години тези 16 милиарда няма да бъдат връщани от Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов и Бойко Борисов, а от всички. Ние смятаме, че трябваше и с опозиционните партии да има консултации“, коментира Цонев.

Той добави, че ДПС е готово да отправи апел към президента Росен Плевнелиев, който наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, когато правителството на Пламен Орешарски взе външен заем, сега да постъпи по същия начин.

„Дали сега ще стори същото, защото той трябва да мери с еднакъв аршин“, попита Цонев.



От ДПС коментираха и обвиненията на бившия си партиен кадър Мехмед Дикме, който заяви, че именно от министри на движението на земеделието са измислили схемата за източване на субсидии за тютюнопроизводители, от което държавата губи по 40 милиона лева годишно.

Освен това зам.-председателят на партията Алиосман Имамов се разграничи от твърденията в някои медии, че негов племенник също получава пари за субсидии, без реално да отглежда тютюн.

Според него Мехмед Дикме не крие своята неприязън към ДПС и заради това отправя злонамерени твърдения за някакви схеми.

Имамов смята, че проблемът е в това, че субсидиите се плащат за референтен период, който включва 2007, 2008 и 2009 г., и призова управляващите да се опитат да променят конферентната рамка.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
А бе, Радо, да те питам-ти да не си включена в Черешовия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Когато българските олигарси тънат в разкош с 10% плосък данък/ който е без аналог в развития свят/, българското правителство изнемогва под сметки от лихви за фашистките банки комисионери и лихвари!Но това е фашизма - бедна държава и богати индивидуалисти!Сега фашистите с една ръка ни дават заем с лихви а с другата ни продават въоръжение, за да може фашистките западни мафиотски компании да печелятБългарския политик е ***, защото е произлязъл все пак от българския избирател!"Рипълдоун" икономиката на актьорчето Рейгън НЕ работи, но конгресмените български "съветници" я начукаха на българските политици заедно с НАЙ_ГОЛЯМАТА ЛЪЖА че видите ли когато намалите данъците, ще увеличите постъпленията !?!?!Ама наистина ли!!??///хахахахахахахахахааххахахахахахахаахахахаххахахаххахахахахахахахахахахаохохохохохохо..когато пари няма - НЕ заемите са важни, а ПОСТЪПЛЕНИЯТА!И защо постъпления НЯМА!Защото консуматорите у нас са БЕДНИ, а олигарсите са галени е перце, а не със сурвачка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Искам да видя в отговор как Патриотите увещават Горанов да подаде оставка хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Кадрите на Герб във финансите са наистина трагения - Горанов , Менда Стоянова (с вид на счетоводител или ТРЗ, ми прилича на Муравей Радев-Муро), някаква женица зам.преседател на бюджетна комисия - също, трагедия.Защо обаче не се коментират нови, намалени числа за поемане на дълг. Не веднъж се каза, че Горанов е надписал сметката с 2-3 млрд.лв и сам е признал това. Редно е партньорите да натиснат да се намали поемания дълг, а това е и натиск за реформи (когато няма излишни пари).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
м, значи не е тук за безплатен групов секс, ***?! ))иначе, мислех си, че игрее тук обратна психология и сплотява инвесторите в "култ" към тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Е, неее...! Колко време ви трябва да стоплите, че Радослава ви пуска по улука... Хаха! Някой яко се забавлява за сметка и на *** и на капиталета! Доста плюсове отнася, а се съмнявам толкоз народ да се е усетил! На доста демократи им влизат като блага ракия такива мнения! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Bill-bg
преди 9 години
Докога ще му слушам тъпите обяснения. Няма ли да си ходи вече? Май ББ няма с кого да го смени....кадрите им са трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Bill-bg
преди 9 години
Докога ще му слушам тъпите обяснения. Няма ли да си ходи вече? Май ББ няма с кого да го смени....кадрите им са трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Защо този човек продължава да топли министерското кресло?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
1984
преди 9 години
И аз се надявах,че след"Ало,Ваньо" Нарцис Борисов няма да помирише власт,за назидание на всички бъдещи тарикати,ама... Издигаме си кумири и им се кланяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още