IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Ефектът от новите заеми върху дълга е нулев

Когато няма обяснение, има демагогия, смята депутатът от Реформаторския блок

10:29 | 23.02.15 г. 18
Мартин Димитров: Ефектът от новите заеми върху дълга е нулев

Ефектът от новите заеми върху дълга ще е нулев, защото с парите ще се изплащат стари задължения. Това обясни пред bTV депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той посочи, че през 2015 година падежира дълг на стойност 7 млрд. лева и тъй като страната ни няма спестени средства, ще трябва да тегли нов заем, за да покрие стар дълг и така задълженията на практика не се увеличават.

През 2016 година пък падежират заеми на стойност 1,7 млрд. лева, а през 2017 година – към 3 млрд. лева, поясни още депутатът. По-голямата част от тези задължения са още от времето на Тодор Живков, допълни той.

Според депутата тезата за тегленето на нови заеми е много трудна. „Популистката теза е да кажеш „не искам нов дълг”, но следва фалит, ако не направиш правилните мерки”, заяви той и допълни, че това не е „дългова спирала, а начин да излезем от ситуацията”.

Димитров отхвърли критиките на опозицията, че една от банките, които ще управляват облигационната програма на правителството в следващите три години, е HSBC, изтъквайки, че правителството на Пламен Орешарски също е ползвало услугите на тази институция и само година по-късно от БСП - Лява България вече я определят като компроментирана. 

Депутатът изтъкна и факта, че във всяко едно рамково споразумение за дългове досега е била включена клауза за лихва до 10%, за да не се ориентират пазарите при каква лихва се взима дългът. "Когато няма обяснение, има демагогия", коментира още. 

Мартин Димитров посочи още, че кабинетът на Бойко Борисов е заварил бюджетен дефицит в размер на 3,7% от брутния вътрешен продукт от управлението на Пламен Орешарски. „Той (Пламен Орешарски - бел. ред) започна мандата си при 0,5% и седем пъти го увеличи до 3,7%”, коментира депутатът.

Той гарантира, че правителството ще намалява дефицита всяка година от своето управление и до 2017 година ще достигне 2%, макар и по думите му тези темпове да не са достатъчни и може да „бъдем още по-амбициозни”. Димитров обясни още, че бюджетните дефицити стават директно нов дълг, защото няма с какво да бъде финансиран.

Депутатът коментира, че в момента лихвените нива за българските ценни книги са рекордно ниски – между 2 и 3% и затова финансовото министерство е бързало с облигационната програма. Той обаче призна, че финансовият министър Владислав Горанов е направил грешка, че не е обяснил ситуацията в Народното събрание, включително и пред опозиционните партии, нито на обществеността.

Това е симптом за подценяване на ситуацията от страна на финансовото министерство, убеден е Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
смени продавача на щастие:)...или не-стой си с тоя, ама спри да ръсиш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
"Да си чувал случайно за магията на рефинансиране?*** пример дължиш на Иван 100 лв при лихва от 10%, идва Петкан младото юпи от щатите и ти предлага 100 лв за 5%. Питанката се пита в кой случай ще си по-добре?"=============================Сега разбра ли, драги ми ***, защо нищо не става вече в България, а и в Европа? Защото целият ви капацитет на капиталисти се свежда до това да го местите от единия качол в другия! На тебе и подобните лемури, дето се упражняват в пазарна икономика вече 25 години и през ум не ви минава кога и най вече - как България ще изкара 100 лева, за да ги върне на Петкан или Драган! Да изработи и върне заемите, а не да вземе за да даде!Да ти *** и на магиите и на капитализма! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Второто управление на Бамбойко е : да не се осерем кат първия път :) и затова си гласуват умерени дефицити , раздават великденски добавки и т.н.А и не дрънка чак толкова много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Е то е ясно какво е дефицита и че е театро. Се чудиш да плачеш или се смееш, като гледаме 1-то управление на ББ - тогава кастриха и водеха до ниски дефицити, та постната пица не се хареса и сега на другият полюс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
Е гласувания нов дефицит кво е ? Ако по ти харесва може да си го наречеш - текущи разходи :) . Темата за дефицита , колко трябва да е , как да се харчи и намалява никой не коментира . Което от своя страна ме навява на мисълта че всички са наясно че "това е как сийке положението" *** си играят театрото за пред електорату
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Този Александров на чия хранилка е ? Държавно инвестиране в икономиката ни е чист оксиморон - това си е схема за точене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Да си чувал случайно за магията на рефинансиране?*** пример дължиш на Иван 100 лв при лихва от 10%, идва Петкан младото юпи от щатите и ти предлага 100 лв за 5%. Питанката се пита в кой случай ще си по-добре?А това, което писах по-рано явно много не разбират и базови финанси така, че пак *** пример: В примера с Иван и Петкан, си е направо чудесно да дължиш 100 кинта при Петкан с 5% от колкото 10% при Иван. Но Мартично предлага да теглиш още 10 лв от Петкан си купиш нов 3 Д ТВ ей тогава дълга скача щото няма от де да намериш 10 кинта. Колко просто, направо се чудя сега пак някой ще нашляпа ли минуси от неразбиране ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 9 години
Колкото и да е малка лихвата тя дефакто добавя дълг ,аз моят заем гледам да го изплатя,не тегля нов заем за да погася стар,другото е увеличаване на теглото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 9 години
Мартин и той взе да плещи глупости , ама качествени !До момента два профи коментара по темата съм прочел :1.Л.Дацов - предложението на мин.фина е технически правилно и издържано . Главния дебат - защо сме на дефицит , с такъв темп ли трябва да спада дефицита и ако имаме дефицит за какво трябва да отива ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ВОДИ !2.С.Александров - Тази година, когато разглеждаха Бюджет 2015, те обсъждаха прогноза за 2015-2017 г. Александров припомни, че за тази година предвиденият дефицит е 3%, за следващата - 2,5%, а за 2017 г. той да достигне 2%.Благоприятното сега е, че лихвените нива в световен мащаб са на историчски ниски нива .Финансистът изтъкна, че влизаме в дефлационно развитие. Добър инструмент за изход от ситуацията, по думите му, е държавното инвестиране в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
jorkata_investor
преди 9 години
Martine, prodadohte se, qzak. Tochno pochnahte da mi haresvate i se oakahte zdravo. Sega Balgarina shte bade natovaren s pone 4 mlrd. lv. otgore. Chestito.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още