IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ратификацията на договора за външния заем приковава вниманието през седмицата

В понеделник се провежда Националният съвет за тристранно сътрудничество

08:24 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ратификацията на договора за външния заем приковава вниманието през седмицата

Ратификацията на договора с четирите банки, които да управляват Глобалната средносрочна програма на страната за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро, попада във фокуса на вниманието през новата седмица.

Финансовият министър Владислав Горанов вече обяви, че най-вероятно в средата на седмицата заемът ще влезе отново за гласуване в парламента. До гласуване на ратификацията от депутатите миналата седмица не се стигна, защото партньорите на ГЕРБ от Патриотичния фронт и АБВ отказаха да я подкрепят. 

Без нов външен дълг мандатът на Борисов е под въпрос, заяви в неделя пък председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Последните пет работни дни на февруари ще бъдат изпълнени с още значими събития. Очакваме данни за депозитите и кредитите на фирмите и домакинствата, за лихвите по кредитите и депозитите, както и за бизнес климата през втория месец на годината.

В понеделник (23 февруари) ще се проведе отложеният по искане на работодателските организации Национален съвет за тристранно сътрудничество. Първоначално срещата между правителство, синдикати и работодатели трябваше да се състои на 19 февруари, но поради заетост на работодателските организации социалният министър Ивайло Калфин пренасрочи събитието.

За този ден са насрочени общите събрания на акционерите на Елана Агрокредит АД и Тодоров АД.

Във вторник (24 февруари) Българската народна банка (БНБ) ще оповести своята парична статистика. От нея ще разберем каква сума под формата на депозити е постъпила в банките и какви средства под формата на кредити са отпуснали трезорите през януари. Статистиката ще разкрие и нивото на лошите и преструктурирани кредити през първия месец от годината.

Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе данни за местата за настаняване за цялата 2014 г.

Във вторник ще се състои поредната от серията дискусии, свързани с предстоящата пенсионна реформа, инициирани от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

На този ден ще заседават акционерите на Костенец-ХХИ АД.

Очаква се в сряда (25 февруари) Народното събрание да гласува ратификацията на договора с четирите банки за агентство, дилърство и посредничество по предстоящи емисии на международните капиталови пазари до 2017 г.

Акционерите на Прайм Турист АД ще проведат своето общо събрание.

В четвъртък (26 февруари) БНБ ще оповести лихвената статистика за януари. От нея ще добием представа за нивата на лихвите по кредитите и по депозитите в началото на 2015 г.

Свинекомплекс Николово АД насрочни общо събрание на притежателите на варанти на 26 февруари.

В петък (27 февруари) от централната банка очакваме данни за брутния външен дълг към края на 2014 г. и за печалбата на банковата система през януари 2015 г.

От националната статистика очакваме данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България и за цените на производител в промишлеността през януари, производството и доставката на енергийни продукти през декември 2014 г., както информация за бизнес климата през февруари.

НСИ ще изнесе и информация за извършените пощенски услуги, за транспорта (железопътен, пътнически автобусен, морски, речен, товарен автомобилен и градски електротранспорт) и за цените на производител в услугите през четвъртото тримесечие на 2014 г.

В последния ден от месеца Министерството на финансите трябва да публикува данни за изпълнението на Консолидираната фискална програма към януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още