IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани поискаха право на пряко сезиране на Конституционния съд

Промените в Изборния кодекс да бъдат заложени в Конституцията, настояват от Инициативен комитет за Националната гражданска инициатива

16:58 | 12.11.13 г.
Граждани поискаха право на пряко сезиране на Конституционния съд

Промени в Конституцията, с които се дава право на българите с двойно гражданство да бъдат избирани в парламента и право на всички граждани да сезират пряко Конституционния съд, поискаха представители на Инициативния комитет за създаване на Националната гражданска инициатива, съобщи БТА.

Това обявиха представителите на инициативата Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа" и Димитър Гочев, бивш конституционен съдия.

Те се обявиха за премахване на текст от чл. 65, ал. 1 от Конституцията, който гласи "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода".

Константин Тренчев подчерта позицията на "КТ "Подкрепа", че е нужна изцяло нова Конституция, защото сегашната е направена така, че българските емигранти да с малко права.

Българите в чужбина тогава бяха с демократични убеждения и с финансови възможности и не можеха да бъдат манипулирани, посочи причините за ограниченията Константин Тренчев. Необходима е промяна в Изборния кодекс, която да позволи на българите в чужбина да гласуват през Интернет, допълни Тренчев.

„Нашите съграждани извън страната сега въобще не знаят за кого гласуват, защото техният вот се разхвърля по избирателните райони. Трябва да има отделен избирателен район за българите в чужбина“, смята лидерът на КТ “Подкрепа“.

Народното събрание трябва да промени и чл. 150, ал.1 от Конституцията като се добави правото на индивидуална гражданска жалба за сезиране на Конституционния съд, посочи Димитър Гочев.

Той уточни, че исканите от Национална гражданска инициатива промени в Конституцията могат да бъдат направени и от действащия парламент, без да се свиква Велико народно събрание.

В близките дни ще се организира подписка за подкрепа на исканията на Национална гражданска инициатива, които ще бъдат внесени в Народното събрание до един месец.

Подробности можете да видите в репортажа на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още