IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христова: Държавата не е добър управляващ на инвестиционни процеси

Според бившия социален министър осигурителната вноска за пенсия не трябва да се вдига

10:28 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Хр. Христова: Държавата не е добър управляващ на инвестиционни процеси

Държавата не е добър управляващ на инвестиционните процеси. Така бившият социален министър и председател на Института за семейна политика Христина Христова коментира пред БНР предложението вноските за втора пенсия да могат да се прехвърлят от частните универсални пенсионни фондове (УПФ) в Сребърния фонд. Към днешна дата доходността на Сребърния фонд е минус 7%, отбеляза Христова.

Според нея от Сребърния фонд не може да се очаква никаква доходност.

Тя обаче определи промените в предлаганите изменения като „стъпка назад, която ще бъде полезна“.

„Това наистина е пълна промяна. Ако сравним идеите, които бяха направени с промените в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО) на 19-и декември в Народното събрание, и тези, които сега се предлагат от Министерството на финансите – ще видим наистина колко различни са нещата. Остана необяснимо защо бяха тези спешни промени със заявка, че ще бъдат променени до края на март тази година. На ниво държавно управление мисля, че това не е състоятелно“, коментира тя.

Припомняме, че първоначално се предлагаше еднократен избор между осигуряване за втора пенсия в частен фонд или НОИ, както и автоматично разпределение в НОИ за новопостъпилите на пазара на труда, ако не изберат фонд в едногодишен срок. В петък Министерството на финансите публикува предложения за промени, които предвиждат възможност за многократно прехвърляне на вноските между частни фондове и Сребърния фонд (вместо НОИ), както и служебно разпределение в УПФ за излизащите на пазара на труда в тримесечен срок, какъвто беше действащият механизъм до края на миналата година.

Христова подчерта и друг аспект на промените: „Сребърният фонд е във фискалния резерв. Държавата може да си го употреби за това и онова в трудни моменти“, отбеляза тя.

„В един момент няма как което и да е управляващо мнозинство да не изпита паника по отношение устойчивостта на пенсионната система в България. В момента, ако можем образно да кажем, 53% е дефицитът – 53% от парите, необходими за пенсии всеки месец, са от бюджета и само 47% – от осигурителни вноски. Има място за паника. Наистина си мисля, че този момент на паника е дошъл, но трябва да се търсят дългосрочни решения. Ние изглежда не умеем да вземаме решения с обществен консенсус – тежки, важни решения, а случаят тук е такъв“, заяви бившият социален министър.

Христова не вижда смисъл в НОИ също да се прави втори стълб, лични партиди и лични пенсионни сметки. „Какъв е смисълът? Трябва някой да обясни смисъла, освен един-единствен – държавата да управлява. Ако правилата са едни и същи, тя ще управлява по същите правила. Ако мисли, че нещо не се е случило добре с регулациите и контрола, значи това е проблем на държавата – тогава да се вземе в ръце и да бъде ефективна в това отношение по отношение на втория стълб, универсалните пенсионни фондове“, посочи тя.

Създаването на една нова система винаги струва пари, а трябва и административен капацитет, подчерта Христова. По думите й това е сложна и скъпа работа.

Има логика в идеята за гаранционен осигурителен фонд, предложен от работодатели, смята още тя.

Христова не смята за добро решение предложението да се увеличат осигурителните вноски за пенсия. „В момента вноската е 30% върху дохода на всеки работещ, платен съвместно от държавата, работника и работодателя. Това са много пари – една трета от дохода да отива за пенсия.  Не знам дали това е пътят. По-скоро трябва да се изчистят пробойните в НОИ“, заключи тя.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още