IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът настоява за по-ефективно управление на Сребърния фонд

Задължително е въвеждането на реално трипартитно управление на фонда с равни квоти на държавата, работодателите и осигурените лица, смята БСК

14:56 | 24.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът настоява за по-ефективно управление на Сребърния фонд

За по-ефективно управление на Сребърния фонд и създаване на гаранционен осигурителен фонд настоява Българската стопанска камара (БСК).

В съобщение, изпратено до медиите, Камарата приветства новите предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които на практика правителството се отказа от прехвърлянето на парите от частните пенсионни фондове към държавата.

Новите предложения дават право на избор на хората да прехвърлят парите си от частните фондове в Сребърния фонд и обратното – от Сребърния фонд партидите да се връщат обратно в частно пенсионно дружество.

Припомняме, че в края на миналата година, без дебат, с промени в закона за бюджета на общественото осигуряване, управляващите решиха да се даде възможност на всички лица, родени след 1960 г., да прехвърлят партидите си от частните фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). Започващите работа през 2015 г. трябваше да изберат в едногодишен срок дали да се осигуряват на две места – във фонд и в Държавното обществено осигуряване  или само към солидарната система.

Заради промените се заговори за национализация на парите на пенсионните фондове, а заради критиките и протестите правителството реши да продължи диалога за промените в осигурителната система.

БСК посочва, че предложените текстове тушират дефектите от приетите в края на миналата година, тъй като се дава и право на многократен избор на осигурените къде да се трупат парите им за пенсия.

Същевременно обаче от организацията предупреждават, че с предложените текстове се намалява индивидуалния коефициент на осигуряваните лица за времето, в което са се осигурявали в Универсален пенсионен фонд, а за престоя на партидите им в т. нар. Сребърен фонд индивидуалният им коефициент не се намалява. “Считаме, че подобен запис дава допълнително предимство на държавния фонд и поставя частните фондове в неравностойно пазарно положение”, посочва се в съобщението.

Една от задължителните промени в управлението на фонда би следвало да бъде въвеждането на реално трипартитно управление с равни квоти на държавата, осигурителите (работодателите) и осигурените лица, допълват от Камарата.

Предложеният законопроект не дава яснота и по редица въпроси с технически и административен характер, вкл. ще се обособи ли в рамките на Сребърния фонд отделен капиталов фонд, в който да постъпват партидите на осигурените лица, предвижда ли се фондът да има банка-депозитар и т. н., допълват от БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
993
преди 9 години
По-ефективно управление? Сребърния фонд изобщо не се управлява, Парите са на депозит в БНБ, където лихвата е 0%! Ако някой го интересуваше СФ, щеше до сега да го управлява! Сега им светна, че пари от СФ могат да се прехвърлят в НОИ, по красивия етикет "устойчивост на пенсионната система" и вместо да се трансферират средства от републиканския бюджет, могат да потопят парите от СФ в бюджета на ДОО! А ако се хванат балъците на въдичката да си преместят партидите в СФ, хоп още средства, за намаляване на дефицити...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още