IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И след изборите може да няма стабилно правителство

Социолози прогнозират пъстър парламент и коалиционно управление

16:56 | 30.06.14 г. 1
И след изборите може да няма стабилно правителство

Възможно е и след изборите на 5 октомври да се повтори патовата ситуация, при която няма стабилно парламентарно мнозинство и отново да се стигне до предсрочен вот. Това прогнозира пред Dnes.bg социологът от „Медиана“ Кольо Колев.

Според Живко Георгиев от „Галъп“ пък в следващия парламент ще влязат 5-6 формации и ще е много ясна диференциацията между управляващи и опозиция. „Следващият парламент ще е по-пъстър от сегашния и е неизбежно да има форми на коалиране, било то явни или неявни“, смята той.

И двамата обаче са убедени, че нито една партия няма да има мнозинство. Димитър Ганев от „Галъп“ също смята, че нито една от основните политически сили не изглежда, че ще има мнозинство.

„Много вероятно е да имаме един фрагментиран парламент, а 240-те избрани народни представители да бъдат разпределени между шест партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура”, Реформаторския блок и АБВ. Въпреки този разпокъсан парламент може да бъде сформирано стабилно парламентарно мнозинство. ГЕРБ е в много различна ситуация от тази, в която се намираше през май 2013 г. Тогава партията на Борисов беше изгорила всички мостове с потенциални партньори за управление. Стигна се дотам, че непримирими политически опоненти като ДПС и „Атака“ бяха склонни да си подадат ръка само ГЕРБ да остане в опозиция. Днес е много различно. ГЕРБ говори доста по-меко към евентуални съюзи, поправяйки грешката си от 2013 г., която в крайна сметка я остави в опозиция“, коментира той.

Според него няма съмнение, че ГЕРБ отново ще е първа политическа сила, но този път тя има ясен партньор в лицето на Реформаторския блок.

„Ако обаче не им стигне да управляват само с тях, вратите са отворени и за другите, една голяма коалиция също не изглежда вече така невероятна, както преди, вариантите за коалиция са много“, твърди той.

Димитър Ганев е убеден, че това е добре, от една страна, защото „последното нещо, което ни трябва сега, е потъване в политическа нестабилност и избори до дупка“.

„Участието на ГЕРБ като основна партия в една управляваща коалиция не се поставя под въпрос. Практически сигурно изглежда управление на ГЕРБ с някои партньори. Въпросите, на които вероятно няма да можем да отговорим до 5 октомври, са два - кои ще са в управляващата коалиция с ГЕРБ и ще бъде ли Бойко Борисов отново министър-председател“, коментира той.

Според Кольо Колев обаче въпреки "позите, които Бойко Борисов заема, няма съмнение, че огромна част от избирателите няма да са склонни да заложат отново на ГЕРБ, макар че те имат твърди привърженици".

"БСП също не може да разчита на широка подкрепа, ситуацията с ДПС е ясна и при тази конфигурация може да се стигне отново до патова ситуация, при която да не може да се излъчи стабилно правителство. Възможно е да има отново избори, а може да има и опити за съшиване на двойна, тройна, четворна коалиция“, коментира той.

Според него насрочването на изборите на 5 октомври е „малко или много темане към ДПС“.

„5-и октомври е особена дата, защото съвпада с големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Така че добре е за ДПС, какви са мотиви за избора на тази дата, трябва да кажат Борисов, Местан“, заяви социологът.

Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bpst
преди 9 години
Точно Кольо да не дава коментари!!Като знам какви "предвиждания" имаше за последните избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още