IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И след изборите може да няма стабилно правителство

Социолози прогнозират пъстър парламент и коалиционно управление

16:56 | 30.06.14 г. 1
И след изборите може да няма стабилно правителство

Той смята, че иначе е разумно вотът да е през октомври, защото през лятото не е добра идея да се правят избори. „Сега ще има спокоен плавен преход, оставка на правителството, служебен кабинет“, посочи Колев.

Според Живко Георгиев и Димитър Ганев датата, около която се обединиха политическите лидери за вота, е разумна.

„Тя не създава проблем на нито една от социалните групи, отпуските ще са свършили, децата тръгват на училище, сезонните работници са се върнали, не виждам особени знаци в тази дата“, мотивира се Георгиев.

Очакванията на Колев и Георгиев са предизборната кампания отново да не е позитивна.

Според Кольо Колев „ще си играем на емоции“.

„Не очаквам нищо добро и позитивно от кампанията. ГЕРБ напълно осъзнават невъзможността да спечелят широко обществено доверие и именно затова те акцентират на страха. Вече има изказвания на Борисов за фалит на държавата, за необходимостта от взимане на милиарди заеми и те ясно показват в каква посока ще се движи тяхната пропагандна линия, а именно катастрофически сценарии и едва ли не Бойко Борисов да дойде да ни спаси, а пък БСП понесе загуба на евроизборите и в момента по-скоро си решават вътрешните проблеми“, посочи той.

Живко Георгиев пък не очаква нищо ново от кампанията. Според него тя ще е същата като предишните, няма да има съществени иновации, нито изненади.

Димитър Ганев обаче се надява на по-малко конфронтационна кампания.

„В последните седмици наблюдаваме доста по-консенсусно говорене в политическия ни елит, започват да се градят мостове между партии, които бяха непримирими противници до съвсем скоро. И като че ли това се толерира и от хората. Създаде се усещането за някаква заплаха, която може да събори всичко и вероятно това доведе и до по-разумен и конструктивен диалог между политическите сили. Общата позиция, с която излязоха всички след КСНС в неделя, беше изключително важна и силна постъпка“, посочи той.

Социолозите са единни, че опитите за дестабилизиране на банковата система влияят върху политическата ситуация.

„Има слухове за фалиране на банките и този опит за удар върху системата в крайна сметка се използва за политически цели - „ето до къде стигнахме, давайте да спасим държавата“, коментира Колев.

Според Живко Георгиев през последните тези 2-3 дни най-дебатирана е темата с банките, тя най-пряко засяга хората и ще се отрази и на предстоящите избори, но в каква посока зависи дали ще станат „малко по-ясни основните актьори, защото ситуацията е режисирана“.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bpst
преди 9 години
Точно Кольо да не дава коментари!!Като знам какви "предвиждания" имаше за последните избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още