IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И тази година се обмислят коледни добавки само за най-бедните пенсионери

Със сигурност ще бъдем под предварително планирания за 2015 г. дефицит, категоричен бе Владислав Горанов

14:33 | 25.09.15 г. 1
И тази година се обмислят коледни добавки само за най-бедните пенсионери

Министърът на финансите Владислав Горанов смята, че при настоящото изпълнение на бюджета ще може да се заделят пари за коледни добавки за най-бедните пенсионери. Финансовият министър коментира въпроса пред журналисти в парламента.

Той уточни, че става въпрос за около 50 млн. лв., които ще бъдат за тази цел. „Полагаме всички усилия това, което направихме в края на миналата година и пролетта за Великден, да успеем да го направим и за тази Коледа и то с подобен мащаб“, каза министърът, цитиран от БТА.

Вчера и социалният министър Ивайло Калфин посочи, че за него най-рационално е и за тази Коледа да се приложи принципът на подпомагането на хората с най-ниски доходи. Другият вариант е да разтегнем тази сума и да дадем по-малко пари на повече хора. Мисля, че трябва да подпомогнем хората, които са с най-ниски доходи”, заяви Калфин.

Относно увеличението на заплатите на учителите Владислав Горанов каза, че обещаните от премиера 20 млн. лева за учителите ще бъдат дадени като еднократно възнаграждение, а от 1 януари 2016 година със сигурност ще има увеличение на учителските заплати. Той поясни, че ще стане ясно какво ще е увеличението, след като се изготви проектобюджетът за догодина.

Горанов посочи, че все още е рано да се определи какъв ще е дефицитът в държавния бюджет за 2016 г. По думите му има два основни риска пред изпълнението на бюджета и те са свързани най-вече със силовите министерства и с успешното приключване на оперативните програми и огромното струпване на разходи до края на годината, част от които няма да могат да бъдат възстановени в рамките на 2015 г. от ЕС.

„Със сигурност ще бъдем под предварително планирания за 2015 г. дефицит“, категоричен бе Владислав Горанов.

Той коментира предложението на Реформаторския блок за вдигане на долния праг за регистрация по ДДС с цел да бъде изсветлена част от сивия сектор.

„Това няма да доведе толкова до изсветляване на бизнеса, колкото до загуба на ДДС“, посочи министърът. По думите му това, което предлагат от РБ, единствено е насочено към отчетността на бизнеса. Приходната администрация би била щастлива заради намаляването на броя на контрагентите, с които работи, каза Горанов. По думите му загубата от така предлаганата мярка ще е около 150 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
50млн лв... след като откраднахте 4-6млрд само през КТБ? ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още