IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономедиа: Атаките на Цветан Василев започнаха още през 2009 г.

Банката на Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България, се казва в отговора на издателството

19:33 | 25.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономедиа: Атаките на Цветан Василев започнаха още през 2009 г.

"В интервю за  Der Stadnard от 24 март Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвиненя към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg. Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна", заявява в писмо до редакцията на австрийския Der Stadnard българското издателство.

„Атаките на Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава "Капитал" беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците, политиците които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат Нова Българска Медийна група (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея. Още тогава посочихме, че е смущаващ факта, половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие, Делян Пеевски. Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност", пише в писмото до австрийската редакция.

"След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години, изданията на "Икономедиа" и нейните собственици, са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз. През това време банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България, независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев-Пеевски, в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурда стигна дотам, че всички традиционни политически партии, от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода". 

От българското издателство припомнят за личната визита на комисаря и зам. - председател на ЕК Нели Круз, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. В края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм, в речта си даде като пример "притесненията за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България". Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев-Пеевски, поясняват от "Икономедиа". 

Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на "Репортери без граници".

Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха да цензурират дори посланика на Германия в София, н.пр. Матиас Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ, даде негативна оценка за медийната среда в България, припомнят от "Икономедиа". 

"Уважаеми главен редактор,

Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия ѝ ден, до днес.

Независимо от атаките на медиите около Василев, изданията на "Икономедиа" отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.

Безспорен факт например е, констатацията в доклада на кредитната агенция Fich от март, че концентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87% или 624 млн. лева в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България. 

"Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев-Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство.

Ние разбираме страховете на Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче, не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства. Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България“, приключва писмото на издателството до редакцията на австрийския вестник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 3
Magare666
преди 11 години
Преди години имаше слухове за *** и не заловиха извършителя, а сега един сигнапурски льохман клати цялата банкова система от далече!!!!!! КрЪГЪТ Капитал и олигарсите около него да знаят, че не сме идоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
GunMan
преди 11 години
Очевидно Василев е имал някакви лостове в досегашното правителство. Явно сега е изпаднал в безтегловност и има реална опасност да изпита сериозни ликвидни затруднения ако голяма от въпросните пари напуснат КТБ (което не е изключено като гледам как в момента се води сериозен PR за поизчеткване на имиджа на институциите).Признавам му го - хитър ход - в този момент едно местене на парите от при него ще изглежда като саморазправа и само ще потвърди думите му. След изборите - отново ще стъпи на твърда почва и изчезне от медийното пространство. Важни са му 1-2 месеца да задържи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 11 години
Чак ми е досадно да чета тия препирни, на писачи за повечето от които подозирам че са финансово мотивирани. Ако искате дайте да ги срещнем двамата " титани - олигарси " и да да се разберат като мъже.......поне зрелище ще има да се гледа, а не като тук пълна скука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Zvezda
преди 11 години
На мен взе да ми става досадно от това Вива Икономедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
snaky
преди 11 години
Само 3 платени коментара?! К'во става бе юнаци, да не намалиха надника? :) Размърдайте се малко, взе да ни става скучно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
ами то бизнес интересите са като октоподи, не ме учудва тази медийна война никак за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
Zvezda
преди 11 години
А вие какво очаквате да се казва в отговора? Честно казано, щяха да постигнат по-голяма резултатност, ако просто си бяха замълчали. Но с тази масирана офанзива сега, не знам на кого доказват колко са честни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Те Пеевски и Василев какво повече искат?Да не са ламнали за всичко?То и Кюлев и Луканов искаха всичко но....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 10
faith no more
преди 11 години
Хайде сега платения да ти зададе няколко въпроса? Кое от интервюто на Цветан Василев за Дер Щандарт не е вярно? Как честния и почтен бизнесмен Иво Прокопиев приватизира Каолин със спестявания от закуски ли? Вярно ли е,че съпругата на президента работи дълги години за медиите на Прокопиев? В кои приватизационни сделки участва Булброкърс на Прокопиев и с колко е ощетена държавата от тях? Колко печели Прокопиев от скъпата енергия от ВЕИ? Защо Прокопиев продаде добре печелещия Каолин за да спасява медиите си,които от години трупат само загуби? Чакам отговори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
"Звездата на смърта" отваря в 9:00 :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още