IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Разривът между Северна и Южна България се задълбочава

Необходими са таргетиращи политики за отделните региони, които да отчитат различията в развитието, препоръчват от Института

12:17 | 11.11.14 г. 7
ИПИ: Разривът между Северна и Южна България се задълбочава

Разликите между Северна и Южна България по отношение на инвестициите и като цяло – на икономическото развитие, продължават да се увеличават. Това става ясно от наблюдението на Института за пазарна икономика (ИПИ) за развитието на отделните региони в страната.

От института са използвали регионалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за анализ на случващото се в 28-те области на страната.

На базата на проучванията си икономистите са категорични, че има големи разлики на регионално ниво, а подходът на управление е един същ. Според тях са необходими различни, таргетиращи политики за отделните области, които да отчитат различията в развитието.

Един от показателите за икономическото развитие е пазарът на труда, обясни икономистът Десислава Николова. Данните показват, че има раздвижване и намаление на безработицата в повечето области през последните месеци. Изключение обаче са повечето области в Северна България, сред които Монтана, Силистра, Ловеч, Търговище и Разград. По-голямата част от работните места са разкрити в столицата.

Анализите на ИПИ показват, че заетостта в страната е все още под нивата отпреди кризата (т.е под нивата от 2008 година), но вече се виждат трайни тенденции към възстановяване.

Ключовите инфраструктурни проекти, започнали през 2012 -2013 година, също са в южната част на страната и Северна България отново изостава.

„В същото време отново имаме влошаване на дела на пътната настилка в добро състояния, въпреки че през 2013 година бяха пуснати последните отсечки на АМ „Тракия“, обясни още Николова. Тя посочи, че магистралата е път от първи клас с отлична настилка и влошаването означава паралелно западане на другите пътища.

Инвестициите са важен двигател на икономиката, припомниха икономистите. Техните данни показват, че притокът на преките чужди инвестиции в периода около 2007 – 2009 година са били в областите със строителен бум – София, Перник, Варна и Бургас. След това обаче привлекателни стават още и индустриални центрове като Габрово, Стара Загора и Пловдив. Обяснението за това може да бъде бумът на индустриалния износ, който беше и двигател за икономическото възстановяване в годините след кризата.

Данните на ИПИ показват, че като цяло притокът на инвестиции е в области с по-високо благосъстояние на населението.

„Тази връзка (между благосъстояние и преки инвестиции – бел. ред) не е еднопосочна. Не само преките инвестиции са важен фактор за развитие, но и инвестициите се насочват към вече високоразвити области“, посочи Николова. Обяснението е, че тези области предлагат повече възможности – по-голям пазар, повече контакти с развили се фирми и т.н.

През последните години се наблюдава нетен отлив на чужд капитал от столицата и така се свива разликата между регионите. София обаче все още е лидер по привлечени инвестиции – през миналата година е успяла да привлече 9 хил. евро инвестиции на човек от населението. За сравнение, последната област по този показател – Силистра, е успяла да привлече едва 111 евро на човек.

Като "приятна изненада" през последните години икономистите описаха област Бургас. От 2008 година до 2013 година областта е успяла да привлече към 5 млрд. евро чужди инвестиции. През миналата година тя е била и на второ място по усвоени европейски средства. Явор Алексиев от ИПИ посочи, че очакванията са през 2015 година в областта да бъде възстановено нивото на безработицата от преди 2008 година. Областта показва трайно и бързо възстановяване.

Областта с най-голям процент на усвоени европейски средства за трета поредна година е Габрово, показват още данните на ИПИ.

Въпреки влошените показатели в областите, местната администрация не полага чувствителни усилия за подобряване на бизнес средата, посочи още Десислава Николова. Това е видно от анкетите с представители на бизнеса, които институтът провежда всяка година.

Едно от възможните обяснения за това е политическата криза, която влияе на централната и местната власт, както и на възприятията на бизнеса за средата, обясни още тя.

Демографското развитие е във все по-мрачни краски в анализите на института. От 2010 година насам вече няма област в страната с положителен естествен прираст. Механичен прираст има само в големите областни центрове.
От 2014 година в нито една област пък децата под 15 години не са повече от хората над 65 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
На времето се престараха и си избиха елита, кой да ми прави икономика. И червените сега си раздадоха соц. предприятия, но колко продължиха да работят. всичко замина за скраб. Далаверата икономика не прави. Само там където има работодатели има заплати, няма ли работодатели, забрави за заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
alligator_29
преди 9 години
Коментара ми (като един от начините за развитията на нещата), имаше идея да покаже, че северната България при самостоятелно развитие, ще се развива по бързо, отколкото заедно с южна. И в потвърждение на това има много факти, примерно магистралата Хемус, не се явява част от трансевропейски транспортен коридор, т.е. европа няма да дава пари да се строи магистралата, а в БГ ги няма парите. 99% от полетите на "Международно летище Варна", се осъществяват през София, останалия 1 % са полетите за Москва и за Истанбул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Интересно! :D В европейската практика, а и в световната, напъни за отделяне има не в бедни и изоставащи региони, а в много богати такива. Примери: Шотландия, Каталуния, че и Донбас ако щеш. Иначе проблемите на регионалните диспропорции в България се дължат не толкова на това, че икономическата мощ на София е кой знае каква, а на това, че липсва, както казват и колегите "целева политика за развитие на регионите", и в същото време прекалено много от нещата и решенията, които засягат отделните региони, области, общини, се взимат на жълтите павета, което само по себе си е абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
wenci
преди 9 години
И аз ще отбележа че за "таргетиращи политики" имаме БЪЛГАРСКО словосъчетание - "целеви политики".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 9 години
Време е столицата да се мести във Велико Търново. Съществува и възможност да се върти на ротационен принцип в различни градове на Северна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
alligator_29
преди 9 години
Ако тази пропаст в развитието между севера и юга продължи, в крайна сметка може да наблюдаваме и референдум за отделяне на северна българия в самостоятелна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
"Таргетиращи политики" - малиййййй колко умно и тежко звучи ! Не е като простото "целеви политики".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още