IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин няма да отстъпи от възрастта за пенсиониране за полицаи и военни

Пенсионната реформа ще намали зависимостта на НОИ от държавния бюджет, заяви министърът на труда и социалната политика

12:02 | 02.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ивайло Калфин няма да отстъпи от възрастта за пенсиониране за полицаи и военни

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин не е склонен на отстъпки относно въвеждането на възраст за пенсиониране за полицаи и военни. Това заяви самият той в ефира на Нова телевизия, цитиран от Dnes.bg. Вицепремиерът е категоричен, че последните предложения за промяна на пенсионната система ще намалят зависимостта на Националния осигурителен институт (НОИ) от бюджета.

„Не съм склонен да отстъпя от въвеждането на възраст за пенсиониране за полицаи и военни. Надявам се пенсионната реформа да бъде приета в този вид. Ако се променят някои нейни параметри, то това ще промени цялата система. Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет”, подчерта той.

Вицепремиерът увери, че е осъществим примерът, даден от него по-рано, според който 50-годишен мъж, получаващ 1 300-1 400 лева заплата в този момент, през 2029 година ще може да се пенсионира с пенсия от 1 400 лева.

„Тези примери аз не съм си ги измислил. Те се основават на разчети и дългосрочни икономически прогнози, които се правят в НОИ. Ако се приеме пакетът, който съм предложил, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета", аргументира се Калфин.

„НОИ е един баланс, който има приходи и разходи. Много е важно как ще се структурират приходите и какъв ще бъде достъпът до пенсиите, за да се види какви ще са разходите. В такъв случай всяка една комбинация от възможни мерки дава различен ефект. Това, което сме заложили в тази конкретна комбинация и с тези конкретни стойности, показва точно, че пенсиите могат да се увеличават", изтъкна министърът.

Той заяви, че е още твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 млрд. и повишаващата се събираемост на приходите ще доведат до ръст на пенсиите и на минималната заплата в скоро време.

„Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос”, заяви Калфин.

По думите му АБВ е за прогресивното облагане на доходите.

"Това е едно от ясните ни различия с другите участници в управлението. Колегите от ГЕРБ, Реформаторския блок, а доколкото знам и от ДПС, са абсолютно против всякаква промяна в плоския данък, припомни вицепремиерът.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Калфин, не се прави на мъж. Не беше отдавна, когато научи нещо в своя ресор в залата на НС и гледаше като шашнат. Политиката ти я бяха спретнали без тебе. Така че много не се напъвай. ББ те обяви за отличник, но това не се харесва на преялите с власт и спечелили 2.8% съвкупно на изборите реформатори (така нарекли се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Небивалици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още