IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Няма да подам оставка, няма да отстъпя за цената на тока

Към момента няма вълна от търговци на електроенергия, която да се продава по преференциални цени, заяви председателят на КЕВР

09:21 | 03.08.15 г. 6
Иван Иванов: Няма да подам оставка, няма да отстъпя за цената на тока

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов няма да подава оставка и няма да отстъпи от решението на регулатора за цената на тока. Това заяви самият Иванов в интервю за Нова телевизия в коментар на поисканата му вчера от бизнеса и синидкатите оставка заради двойното повишение на таксата „задължение към обществото” за индустрията.

Иванов посочи, че Комисията е спазила закона и решенията ù са прозрачни, справедливи и публични.

На въпрос дали смята, че има необходимата подкрепа от страна на правителството, Иванов отговори, че е на този пост, за да защитава обществения интерес. „Нито съм тук, за да правя кариера, нито да се харесам на когото и да било”, каза той и допълни, че експертите в енергетиката оценяват усилията, които регулаторът прави.

„Комисията отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите. Ние се стремим чрез справедливи решения да защитим всички потребители – битови и стопански”, категоричен бе Иванов.

Той се съгласи с тезата на индустрията, че таксата „задължение към обществото” за бизнеса е много висока, но побърза да обясни, че това е заради мегаломански проекти в сектора от последните години. 

„Вярно е, че добавката е много висока”, призна той. Но каза, че в резултат на тежки управленски грешки в последното десетилетие НЕК беше доведен до фнансова катастрофа с 1,3 милиарда лева задължения по АЕЦ „Белене”, с 1 милиард лева задължения по „Цанков камък” и други такива мегаломански проекти.

Иванов посочи, че нито бизнесът, нито гражданите са виновни за тези дефицити. „Ние търсим възможност и бизнес, и граждани да бъдат равнопоставени справедливо”.

За последния месец правителството и Народното събрание успяха да съберат резерви от 265 милиона лева и те позволиха цената за бита да бъде намалена, макар и малко, каза още той.

Когато има кражба в системата, прокуратурата и следствените органи трябва да си свършат работата, категоричен бе още Иванов.

По думите му към момента няма вълна от търговци на електроенергия, която да се продава по преференциални цени, защото нямаме възможност да увеличим много износа, по-скоро се явяват търговци на вътрешния пазар, които предлагат атрактивни условия на битовите производители да излязат на свободния пазар.

Вече законът единствено позволява възможност за изграждане на мощност от ВЕИ за вътрешно потребление, каза още Иванов.

Относно коментара му от вчера, че „бизнесът безпардонно и брутално защитава корпоративни интереси”, той посочи, че работодателите непрекъснато заплашват със стачки и с повишаване на цената на тока. За индустрията увеличението всъщност ще бъде под половин процент в цената на изделието, останалото е спекулация и прикриване на други причини, поради които искат увеличаване на цените на стоките, каза Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
Алекс, знаеш ли за дял от кое говориш?Става дума за дял от потреблението.У нас, поради добрите ни управляващи, индустрията няма развитие и потребява все по-малко електоренергия. Хората нямат доходи за да си включат радиаторите на ток, а се тровят с въглища. Не си пускат и климатиците.Както е тръгнало и без нито един киловат нови ВЕИ делът на наличните сега ВЕИ ще стигне 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Не е на ЕС. Това си чисто нашенска работа. ЕС ни казва: искаме 16% дял на ВЕИ до 2020, но не ни казва че трябва да субсидираме производството им, нито пък че ще ни глоби, ако примерно сме на 12-13% към тази година. Ние, въпреки, че имаме мощности колкото за 3 Българии, решаваме, че ще субсидираме яко сектора. Даваме високи изкупни цени и договори за по 25 години, и постигаме дял на ВЕИ от 17% към 2012 г. С 8 години преизпълняваме плана. В резултат системата рухва, НЕК задлъжнява, сметките за потребителя набъбват, хората излизат на протести през зимата на 2013 г и правителството пада. Субсидиите обаче не се отменят. Продължават да присъединяват ВЕИ и вече сме на 20% дял. По католици и от папата. НЕК продължава да затъва. Понеже не могат повече да вдигат цените за домакинство, решават, че ще вдигнат на бизнеса, което директно се отразява на конкурентноспособността му и води до нови протести. За централата ти обясних, че не толкова просто като да си я купиш от магазина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
За субсидиите съм съгласен, но това ни е държавната и на ЕС политика, да се развива ВЕИ сектора.Не е редно, нито нормално, само хората да плащат за това, а индустрията да се прави на улава и да клинчи. Пак казвам, като не им утърва, да си слагат по една централа и да си правят сами тока. Само че тогава няма да могат да цоцат от последните останки от комунизма, почти безплатния ток от АЕЦ Козлодуй. А те искат само от там да цоцат и друго да не плащат. Абе тарикати. Нашенски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
За да си произвеждат сами трябва да минат през куп разрешителни, пък и това е голяма инвестиция. По-лесно ще им е да си изнесат производството в Румъния или Сърбия, където електричеството е по-евтино.Истинското решение е премахване на субсидиите за ВЕИ и дългосрочните договори, т.е. почти пълна либерализация на пазара. Именно субсидиите се крият за кухата фраза Задължение към обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
Работодателите да не се правят на улави и да си плащат тока както го плащат всички останали. Верно, много са ни разглезени работодателите у нас, евтина работна ръка (по-евтина дори от Китай), евтини суровини взети на почти безплатни концесии от държавата ни, постоянни програми за наливане на пари в индустрията, програми за конкурентноспособност с чийто пари се купуват почти безплатни машини, и т.н.Е като не им харесва цената на тока, да си слагат по една малка централа на единия край на завода и да си произвеждат сами ток. Нали? Ама няма как да стане, защото и те знаят, че толкова евтин ток като у нашенско няма по белия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока и г-н Котев ядрен физик работил над 10год. в Козлодуй го обяснява добре - http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/07/16/neznanie-nevejestvo-bednost-mizeriia.1376655Прекрасно обясняват как ТЕЦ 1 и 3 ограбват хората с 2.7 млрд. - http://***.skat.bg/news.php?action=7&newsID=31471 Казано просто ако се спрат кражбите в енергетиката тока ще падне с 20-25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още