IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтича срокът за въвеждане на електронен регистър в болниците

Почти всички лечебни заведения вече отговарят на новите изисквания

09:58 | 31.03.15 г.
Изтича срокът за въвеждане на електронен регистър в болниците

Гратисният период за внедряване на системата за електронна регистрация на пациенти в болниците изтича днес. Лечебните заведения, които не са се снабдили с четци за лични документи и електронни подписи, няма да получават пари от Здравната каса.

От утре (1 април) при постъпване и изписване от болница личните документи на пациентите ще преминават през устройства като тези по граничните пунктове. Данните ще отиват директно в Националната здравноосигурителна каса.

Целта е да се избегнат финансови злоупотреби и да не се допуска по документи един пациент да лежи едновременно в няколко лечебни заведения. 

Въвеждането на електронния регистър стартира по предложение на Касата. По данни на Здравната каса почти всички болници вече отговарят на новите изисквания, уточняват от TV7.

При приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. За такъв документ ще се зачита както лична карта, така и временни удостоверения, издадени от МВР при загуба на лична карта, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в България чужденец, разрешение за пребиваване, личен /зелен/ паспорт от стар тип.

Деца под 14-годишна възраст ще се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още