IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК няма да плаща за пациенти в болница без електронна регистрация

От 1 април приемът и изписването ще бъдат отчитани в единна регистрационна система

14:26 | 05.03.15 г.
НЗОК няма да плаща за пациенти в болница без електронна регистрация

От 1 април приемът и изписването на всеки пациент от болница ще бъдат отчитани в единна регистрационна система. Това съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като напомнят, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани от посочената дата.

От Здравната каса уточняват, че всички болници трябва да внедрят системата до края на март, а в противен случай лечението на пациенти, които не фигурират в електронния регистър, няма да бъде заплащано от Касата.

На 1 април 2015 г. изтича гратисният период, през който лечебните заведения – изпълнители на болнична медицинска помощ, трябва да се подготвят за приложение на регистрационната система за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти.

Целта е да бъде повишен контролът над хоспитализациите и да се избегнат злоупотреби. Контролът при прием и изписване на пациенти в болниците ще бъде отчитан едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват.

За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно изпрати информация за това в централното управление на НЗОК.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК. Въвеждането й е договорено между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз (БЛС) с Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности.

До момента само 88 договорни партньора подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно, уточняват от здравния фонд.

В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение за болнична помощ, което да е внедрило регистрационната система. В шест области броят на въвелите системата спрямо общия брой договорни партньори е минимален: Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още