IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът търси начини за подкрепа на млекопроизводителите

Правителството предлага създаване на европейски експортни субсидии за сирена и предоставяне на временна държавна помощ заради кризата след руското ембарго

14:09 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът търси начини за подкрепа на млекопроизводителите

Заради тенденцията за спад на цената на млякото в Европа България очаква подкрепа от някои страни членки на Европейския съюз (ЕС) за предложението да бъдат предприети мерки за подкрепа на всички производители на мляко и млечни продукти в ЕС. Това стана ясно от коментар на земеделския министър Десислава Танева пред журналисти.

На днешното заседание на кабинета бе гласувана позицията на страната за предстоящия на 26 януари Съвет на ЕС по земеделие и рибарство. На съвета ще бъде представена информация за ситуацията в сектора след руското ембарго.

В приетата днес позиция се казва, че секторите мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци са най-засегнати от ембаргото. Свиването на пазара рефлектира върху изкупната цена на млякото и затова се предлага да има европейски експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал. България настоява и за временна държавна помощ за млекопроизводителите, за да се избегнат масови фалити в цели региони. 

„Предложихме директна подкрепа, а средствата за нея да дойдат от страните, които при производството на мляко надвишават  квотите си“, обясни Танева. Вече имало страни, които подкрепят позицията на страната ни.

Танева съобщи още, че министрите са гласували и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които се синхронизират новите правила за директните плащания за периода 2015-2020 г. Законът предвижда да бъде създадена Система за съвети в земеделието, която да включи сегашната Национална служба за съвети в земеделието и други лица, които консултират фермерите.

На въпрос докъде е стигнала работата по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 агроминистърът каза, че се очаква скоро да бъдат изчистени докрай всички бележки на Брюксел (б. р. те бяха над 400) и до края на месеца програмата да бъде гласувана от МС. След това преди официалното одобрение на ЕК може предварително да бъдат отворени две мерки - инвестиции в земеделски стопанства и млад фермер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още