IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските изкупни цени на млякото изкараха производители на протест

Настояват за национално доплащане за литър мляко при траен спад на цената на суровия продукт

16:42 | 12.11.14 г. 2
<p>
	Десетки литри мляко изляха фермери от Ямбол в знак на протест срещу отсъствието на държавата в кризисната ситуация в сектора. <em>Снимка: БТА</em></p>

Десетки литри мляко изляха фермери от Ямбол в знак на протест срещу отсъствието на държавата в кризисната ситуация в сектора. Снимка: БТА

Млекопроизводители от Ямбол излязоха на протест срещу липсата на държавна политика в сектор "Животновъдство" и падащата изкупна цена на млякото. Протестът се провежда край село Окоп, до пътя за ГКПП "Лесово", предаде БНР. 

Според председателя на регионалната асоциация на млекопроизводителите д-р Георги Георгиев браншът е пред фалит. "Ние сме на ръба на оцеляването и ако изчакаме още две-три седмици, много от животновъдите, които ще дойдат на протеста, може вече да са фалирали, да са продали или изклали животните си", заяви той, цитиран от Нова телевизия.


 
Изкупната цена на литър сурово мляко само за два месеца е паднала от 0,80 на 0,50 лева.

Млекопроизводителите предричат фалити в бранша заради ниските изкупни цени и вносът на мляко от страни членки на ЕС. Те настояват за национално доплащане за литър мляко при траен спад на цената на суровото мляко. Да отпадне млечната квота от април 2015 г., тъй като малките и средните производители може да фалират заради вноса от чужбина, настояват още протестиращите.

Фермерите ще изпратят декларация с тези искания до земеделския министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов.

Д-р Златка Възелова от Министерството на земеделието увери млекопроизводителите, че животновъдството ще бъде приоритет за ведомството. Тя ги информира, че в момента се подготвя наредба за договорните отношения между изкупвачи и млекопроизводители. Договорите ще бъдат регистрирани в Държавен фонд "Земеделие" и ще бъдат контролирани от там. Водят се разговори и с Агенцията по безопасност на храните за засилен контрол в мандрите, за да може българските млечни продукти да преобладават в големите вериги магазини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
е как бе.. за квоти на пазарен принцип не си ли чувал? Както и за пазарно субсидиране на отделни сектори? Виж как всичко става една идея по хубаво, като му лепнеш едно "пазарно" отпреде. Пазарен принцип, пазарна икономика, женски пазар и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Абе тука разните емзетки и други локални експерти, няма ли да се изкажат компетентно, що така ЕС прецаква нашите производители? Изобщо тая работа с квотите, не бие ли леко на планов комунизъм, а? А непропорционалното субсидиране не клони ли към комунистическите практики - "за нашите повече"?Кажете бе, познавачите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още