IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Докладът на ЕК дава шанс на България, но трябват действия

Той е обективен, езикът му е „обран“, каза вицепремиерът

16:51 | 28.01.15 г. 4
<p>
	Вицепремиерът Меглена Кунева даде брифинг в Министерския съвет във връзка с доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът Меглена Кунева даде брифинг в Министерския съвет във връзка с доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Снимка: БТА

Докладът на ЕК дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако не сме предприели отчетливи действия, коментира вицепремиерът Меглена Кунева критиките в обявения официално днес от Брюксел мониторингов доклад.

Кунева посочи, че той е обективен, езикът му е „обран“ и е дадена положителна оценка за първите стъпки на правителството. Тя акцентира на това, че е подчертана положителната оценка на парламентарната подкрепа при приемането на актуализираната стратегия за съдебна реформа. Вицепремиерът посочи, че ако ще се приема мащабна стратегия за борба с корупцията, е хубаво парламентът да я подкрепи.

По думите й докладът е най-критичен по отношение на работата на ВСС, като има буквално възпроизведени проблеми от 2014 година. „Няма никакъв напредък и това е зле“, посочи Кунева.

Тя обаче подчерта, че с изпълнителната власт не може да се води разговор за разпускането на ВСС. В момента смяната на едни хора с други не е панацея, заяви вицепремиерът и посочи, че първо трябва да изградим „инфраструктурата за независимост“. Кунева настоя, че ВСС трябва да разпознае отговорността си и да не се държи като аутсайдер. „По разпознаването на отговорността ще ги познаете“, подчерта тя.

Кунева каза още, че има положителна оценка за реформата на прокуратурата, но това не бива да ни успокоява. „Отбелязан е проблемът с осъдени, които са успели да избягат от правосъдието и да се укрият, и е подчертано, че корупцията продължава да е сериозен проблем в България“, коментира още вицепремиерът.

В техническата част е посочен и казусът „Белведере“, който даде повод на френския посланик Ксавие дьо Кабан да заяви, че има „гнили ябълки“ в съдебната система.

Кунева заяви, че у нас няма нужда от създаването на нов орган по подобие на румънската Дирекция за борба с корупцията например, а тези, които са създадени, да си вършат работата и да си говорят.

Вицепремиерът акцентира на доверието и подчерта, че единственият начин е да имаме амбиция, ангажираност и абсолютен приоритет, и това е задача за всеки един ден от следващата година, за да се променят нещата в България.

Тя увери, че ще бъде представен план с мерки от името на обща работна група между министерствата на правосъдието и на вътрешните работи.

Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков посочи, че макар тонът на доклада да е мек и дипломатичен, той е силно критичен, което поставя управляващите пред голямо изпитание, защото догодина настоящото правителство ще носи отговорност за констатациите на ЕК.

Според него е политическо неизбежно ВСС да се раздели на две камари. Петков посочи, че трябва да има гаранции, че в съдебния съвет ще влизат качествени хора и ще се търси отговорност за действията им. Според него НС ще реши дали пълномощията на настоящия ВСС да бъдат прекратени със закон, но той не подкрепи такава мярка.

Петков обаче смята, че от румънския модел за борба с корупцията има какво да се научи.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира, че е бил прибързан начинът, по който беше извадена ГДБОП от МВР, и управляващите нямат намерение да повтарят случилото се. „Преди две години бяха архивирани множество от делата, които ГДБОП водеше, резултатът беше безнаказаност в много случаи, просто бяха спрени множество дела и те не бяха възобновени след преместването“, обясни той.

Зам.-вътрешният министър декларира, че при връщането на ГДБОП в МВР работата по тях ще продължи. Гунев се съгласи с констатациите в доклада, че българските антикорупционни органи са „атрофирали“ и подчерта, че те трябва да бъдат съживени.

Още новини четете в Dnes.bg

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 9 години
B
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Как не ви е грях бе, нали бяхте журналисти?! Ето ви един цитат по случая:Христо Комаритски към българските "журналисти", относно трагетията във Франция:"Днес ще е особено гнусен ден...Десетки бг-шушумиги ще се кичат с JE SUIS CHARLIE и ще разтягат локуми за свободата на словото...Алоооо, не се бутайте, ние сме на опашката!На вас не ви трябват ислямисти, достатъчно е Пеевски да влезе в редакцията, за да напълните гащите..."Във вашия случай - достатъчно някой ***-аджия да дойде! А явно не му трябва и да идва. И това ми било журналисти!ПИШЕТЕ РЕАЛНОСТТА БЕЕЕЕЕ! Реалността е, че ЕК казва, че БГ е клоакааааа, а политиците не искат да се оправим еееййй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Абе Инвесторе, може ли да ни отговрите на всички нас, какви са тия приспивни, упоителни заглавия цял ден? Какво ви става бе?! Кога си продадохте всичко, и душите си продадохте ей!Докладът на ЕК е възможно най-критичният до сега! Изключително тежък, показващ, че България изостава на светлинни години вече и от Румъния с реформите!!!!!!!КАКЪВ Шанс какви 5 лева? Напишете това, което ЕК пише - влошаване на средата, корупция, НАРУШЕНА СВОБОДА НА МЕДИИТЕ - ЛИЧИ СИ ОТ ЗАГЛАВИЯТА ВИ ЦЯЛ ДЕН!@
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Единственият шанс за България е Кунева и такива като нея да бъдат колкото се може по далече от властта, защото те са главните лобисти на чуждите интереси у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още