IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Работим за частично присъединяване към Шенген през октомври

Може да започнем с въздушната и морската граница, а по-късно да се присъедини и сухопътната, заяви вицепремиерът

15:02 | 13.07.15 г. 1
Кунева: Работим за частично присъединяване към Шенген през октомври

Работим за частично присъединяване на България към Шенген през октомври тази година. Това каза вицепремиерът по координация на европейските въпроси и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на еднодневно работно посещение с министъра на правосъдието Христо Иванов в Холандия, предаде агенция „Фокус“.

„Ние разбираме, че в процеса, в който има нови изисквания за сигурността, едно постепенно влизане в Шенген може да даде сигурност на страните, където общественото мнение не е напълно убедено в ползите и нуждата от това България да се присъедини към Шенген”, каза Кунева.

По думите й „ние сме готови да стъпим на основата на преговори, които не са се случвали в ЕС досега – България да влиза в Шенген граница по граница”. Може да започнем с въздушна и морска, а по-късно да се присъедини и сухопътната граница. Търсим начин и България, и другите страни, да бъдат спокойни, каза вицепремиерът.

Кунева постави акцент върху усилията, положени към момента, в посока влизането на България в Шенгенското пространство, като подчерта, че без присъединяването на България в Шенген страната няма как да изпълнява ефективно задълженията си във връзка с осигуряване сигурността в ЕС. 

„Положих изключително много усилия, за да обясня на всички позицията на България, за да разделя механизма по правосъдие и вътрешен ред от Шенген, за да намалим броя на страните, които се противопоставят на България; да докажа защо е важно и за България, и за ЕС да бъдем надеждна външна граница. Да покажем, че България няма как да прилага законодателства, свързани с данните на пътниците, с проверката на документите и едновременно с това, освен че документът може да е истински, да не би човекът да бъде издирван, което е друга система, до която ние все още нямаме пълен достъп и други политики, от които България няма как да бъде част, ако не е в Шенгенското пространство. Мисля, че нашите легитимни въпроси бяха чути и климатът действително се подобри“, каза Кунева във връзка с механизма за сътрудничество и проверка на страната ни.

Според Кунева негативните тенденции срещу влизането на България в Шенген са значително намалели. Тя подчерта, че без активната намеса на министър-председателя пълното влизане на България в Шенгенското пространство е невъзможно:

„Надявам се, че след разговорите на министър-председателя Бойко Борисов с ключови негови колеги в ЕС е изпратен много ясен и силен сигнал към съответните национални правителства, които трябва да разчистят пътя на България за Шенген. Без активната намеса на министър-председателите на страните това няма как да стане. Там е мястото, където трябва да се циментират усилията, които са направени дотук“, допълни Меглена Кунева, като изрази увереност, че страната ни е готова за присъединяване към шенгенското пространство.

България има 100-процентова готовност за влизане в Шенген по въздух и вода, или така наречените "сини граници", отбеляза вицепремиерът Меглена Кунева още през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Да работим за ПЪЛНОТО присъединяване на продажните "политици" в затвора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още