IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби производител на бисквити заради заблуждаваща реклама във Facebook

Санкцията от над 236 хил. лв. е заради снимки на тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров

14:33 | 23.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двете снимки&nbsp;на тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров. <em>Снимки: КЗК</em></p>

Двете снимки на тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Снимки: КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Монделийз България Холдинг“ АД с 236 431 лв. заради нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Санкцията е във връзка с осъществена във Facebook страницата „Belvita Bulgaria“ реклама на бранда чрез използването на снимки на тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, върху които е поставена марката „belVita добро утро!”. Бисквитите „BelVita” са произвеждани от „Монделийз България Холдинг“ АД. 

На 10 януари 2014 г. на Facebook страницата на марката Belvita „Belvita Bulgaria“ е публикувана снимка на Цветана Пиронкова, върху която е позиционирана марката Belvita, със следния текст към нея „Осем поредни победи, три – срещу тенисистки от топ 10 и нито един загубен сет! BelVita поздравява Цвети Пиронкова и й пожелава да е запазила още много енергия за Australian Open”. Изображението е премахнато на 30.05.2014 г.

На 28 февруари 2014 г. на Facebook страницата на марката Belvita „Belvita Bulgaria“ е публикувана снимка на Григор Димитров, върху която е позиционирана марката Belvita, със следния текст към нея „Гришо отново е в добра форма и протяга ръце към втора титла от АТП, този път в Акапулко. Пожелаваме му много енергия и сили, които да го изведат до успех“. Изображението е премахнато на 30.05.2014 г. 

От събраните в хода на проучването материали се e установило, че тенисистите не са ангажирани като рекламни лица за кампании на „Монделийз“ и в частност на бранда „belVita”, нито са давали съгласие за това, нито са били осведомени предварително, което се потвърждава и от становището на ответното дружество.

Независимо от това посочените лица са използвани при рекламата на бисквитите. Действително публикуваните снимки на спортистите са общодостъпни в интернет пространството и отразяват моменти, в които те са постигнали успех, отбелязват от Комисията.

Придружаващият снимките текст безспорно засвидетелства подкрепата от страна на „Белвита България“ към Пиронкова и Димитров. Описаното поведение би било приемливо и непротиворечащо на добросъвестната търговска практика, ако върху снимките не бе поставена едноименната марка на „Монделийз“ „belVita Добро утро!“, пише в решението на КЗК.

По този начин, както в анализа на решението Комисията приема, публичните снимки на спортистите биват брандирани с марката, което по същество отличава тези снимки от публично достъпните в интернет. Така същите се превръщат в рекламни материали – рекламни снимки на марката, която е визуализирана върху тях и имат предназначение да рекламират дадената марка, така че да стане по-популярна и разпознаваема. В този смисъл те биват припознавани като лица, рекламиращи, подкрепящи и препоръчващи тези продукти.

Комисията е установила, че тенисистите не са рекламни лица на марката и е налице заблуждаваща реклама по отношение на начина на представянето й.

Със същото решение Комисията наложи санкция и на „Ноу Уей“ ЕООД в размер на 1516 лв. за заблуждаващата реклама в качеството му на рекламна агенция, публикувала рекламните снимки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Много правилно!Само не зная как да се глобят и изтрият други разни реклами и спамове на хр. добавки, че аман от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още