IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК пак ще прави анализ за сектора на горивата

На пазара на дребно с горива се наблюдава тенденция на промяна на модела на ценообразуване

15:40 | 02.07.15 г. 1
КЗК пак ще прави анализ за сектора на горивата

Да бъде направен секторен анализ на пазарите на бензин и дизелово гориво – това е решила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), става ясно от съобщение, публикувано на сайта й.

През последната година се наблюдава динамично развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива. На първо място, на международните пазари се наблюдава чувствително понижение на цените на петрола, който е и основната суровина за производство на бензини и дизелови горива. Това поражда необходимост да бъдат детайлно разгледани конкурентните условия на пазара и да бъде установено до каква степен тази тенденция се прехвърля и върху цената на автомобилните горива за крайни клиенти, се казва в съобщението.

Там се отбелязва, че на пазара на дребно с горива се наблюдава тенденция за промяна на модела на ценообразуване.

При някои от участниците са въведени нови пазарни стратегии за привличане и задържане на постоянни клиенти, чрез предоставяне на отстъпки от вече обявената крайна цена.

Наблюдаваното навлизане на нови участници на пазара също би могло да доведе до промяна на пазарната среда в сектора, отбелязва антимонополният орган.

Комисията припомня, че вече е правила секторен анализ на пазарите на бензин и дизелово гориво в страната, който е обхванал периода 2009 – 2011 г., приет с Решение на Комисията от 27.07.2011 г. В резултат Комисията е информирала компетентните държавни органи за необходимостта от предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора и е образувала производство за установяване на нарушение по ЗЗК.

В съобщението се допълва, че един нов секторен анализ ще даде на КЗК детайлна представа за настоящите пазарни процеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
1984
преди 8 години
Да им помогнем:) http://fuelo.net/prices/date/2015-07-02Както се вижда няма никакъв олигопол,конкурират се яко... с еднакви цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още