IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши сделката за "Девин"

Според регулатора пазарният дял на компанията няма да се промени, защото купувачът няма други дейности в България

10:45 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на белгийската компания Spadel да придобие дела на  Advent International в производителя и дистрибутор на бутилирана вода "Девин" АД, показва справка в регистъра на Комисията.

Антимонополният регулатор е постановил незабавно изпълнение на концентрацията между предприятията. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Припомняме, че Advent обяви, че продава дела си в „Девин“ в края на миналата година. Купувачът Spadel уведоми КЗК за сделката в началото на тази година. Сделката е на стойност 120 млн. евро.

Белгийската компания Spadel е холдинг, контролиран от семейство дьо Боа, което притежава малко над 93% от капитала й. Останалите почти 7% са притежание на индивидуални и финансови инвеститори. Акции на компанията се търгуват на Euronext Brussels.

Обект на сделката е и дъщерното дружество на „Девин“ - „Атлантик Дивайн“, което се занимава с търговска разработка и експлоатация на минерални води, експлоатация и обслужване на балнеокурорти, санаториуми, хотели и други туристически обекти, външнотърговска дейност и т.н.

„Девин“ държи по-сериозен дял от пазара на производство и продажба на бутилирани води – 30-40%, според оценката на КЗК. По-незначителен е делът на компанията на пазара на производство и продажба на плодови напитки и нектари – до 5% и за двата продукта.

От информацията става ясно, че компанията ще прекрати предлагането на единия от брандовете си сокове - Granini, заради ограничени продажби.

От КЗК посочват, че сделката ще доведе до трайна промяна на акционера, който пряко и еднолично контролира „Девин“ АД. Купувачът обаче няма пазарно присъствие в страната, поради което след осъществяване на концентрацията пазарният дял, който заема „Девин“ на всеки един от съответните пазари в България, ще остане непроменен. Т.е. не се очаква сделката да окаже въздействие върху пазара на води и сокове в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още