IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на сливанията и придобиванията в България надхвърли 1,36 млрд. евро

През 2016 г. в страната са сключени общо 86 сделки, основно в сектора на недвижимите имоти и производството

11:33 | 26.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Почти 100-процентов ръст на стойността на сделките по сливания и придобивания (M&A) в България през 2016 г. спрямо предишната година отчита докладът Emerging Europe M&A report 2016/2017 на юридическата компания CMS и консултантската EMIS.

Общата стойност на всички M&A сделки в страната през миналата година възлиза на 1,367 млрд. евро спрямо 698,9 млн. евро за предишната година. Интересното е обаче, че броят на сделките се е увеличил само с около 35% (от 63 на 86).

На пръв поглед това означава, че средната стойност на трансакциите отчита сериозно повишение. Оказва се обаче, че това не е съвсем така, като причината е обявеното в края на 2016 г. придобиване на Обединена българска банка от KBC Group. Сумата на сделката възлиза на 610 млн. долара, което реално означава, че само тази трансакция формира малко под половината от общата сума на сделките за миналата година.

Второ по размер, но доста по-назад, е придобиването на активите на Кремиковци от Първа инвестиционна банка за сумата от 137,4 млн. евро (по пазарна оценка). На трето място в класацията е сделката между дистрибутора на бутилирана вода „Девин“ и Spadel. Белгийската компания купи 93,3% от компанията за сумата от 112,0 млн. евро (по оценка на EMIS DealWatch).

Последната сделка, която е за над 100 млн. евро, е частичното придобиване (61,4%) на „Овергаз Мрежи“ от Сашо Дончев за 103,4 млн. евро.

Най-много сделки са се сключили в сектора на недвижимите имоти (16), производството (13) и телекомите и търговията на дребно (по 12).

Стойността на сделките по сливания и придобивания в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2016 г. като цяло е достигнала върховите 86,7 млрд. евро. Сумата е със 62% повече от тази през 2015 г. и е най-високият резултат от 2013 г. насам. С общо 1985 трансакции ЦИЕ отчита спад от 7% на обема на обявените сделки, но медианната им стойност е нараснала с 2 млн. евро до 11,2 млн. евро.

„Компаниите действаха внимателно, тъй като глобалният икономически растеж остана слаб на фона на несигурността около изборите и резултатите от референдума (за Brexit)”, казва Хелън Родуел, партньор по корпоративните практики за ЦИЕ в CMS. “Доверието се вдигна към края на 2016 г., подготвяйки сцената за M&A активност през 2017 г. Има много причини да сме позитивно настроени за тази година, включително потенциалните бъдещи сделки, които чакат своето завършване“.

Според CMS различното представяне на отделните страни за 2016 г. отразява фрагментирания характер на региона. Русия и Полша запазват своето съответно първо и второ място при сключването на сделки въпреки спадовете в броя на трансакциите. Новите звезди в ЦИЕ са Чехия и Румъния.

„Невероятното представяне през 2016 г. в ЦИЕ се дължи и на бързо нарастващото влияние на азиатските инвестиции, най-вече от Китай“, казва Радивойе Петрикич, партньор по корпоративните практики за ЦИЕ в компанията. „Силният китайски интерес в региона е сравнително ново развитие, поставяйки основите за вълна от инвестиции в бъдеще“.

През 2016 г. Великобритания и Китай са удвоили разходите си в ЦИЕ съответно до 5,2 млрд. евро и 4,4 млрд. евро, превръщайки се във втория и третия по големина чуждестранен инвеститор от гледна точка на стойността в региона. Сумата, която САЩ са похарчили в ЦИЕ, е намаляла с две трети, но въпреки това страната остава най-големият външен инвеститор по обем сделки.

В региона най-активните сектори са били недвижимите имоти и строителството с общо 357 сделки на стойност 17,8 млрд. евро (89% ръст на стойността), следвани от производството, телекомите и IT сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алексиева55
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НЕПОЗВОЛЕНИ РЕКЛАМНИ СЪОБЩЕНИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още