IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" продава дела си в "Овергаз"

За раздялата между двете компании се заговори още в началото на годината, когато руският гигант спря доставките на газ за "Овергаз"

18:38 | 24.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският гигант "Газпром" ще продаде своя 50-процентен дял в "Овергаз Инк", съобщава руската агенция "Интерфакс" като се позовава на свои източници. В това число влизат притежаваните от дъщерното дружество "Газпром Експорт" 49,51 хил. акции и 490-те акции, които са собственост на "Газпром".

В Департамент 105 в "Газпром", който се занимава с управление на имуществото и корпоративните отношения, е получена поръчка за определяне на пазарната стойност на дела и взимане на управленско решение за приключване на сделката.

Според източника на агенцията приходите от продажбата на дела вече са вписани във финансовия план на монополиста за тази година, макар и самата сделка още да не е финализирана.

"Интерфакс" уточнява, че "Овергаз" е съвместно предприятие, в което равни дялове има "Газпром" и български бизнесмени. В първите години от съществуването си дружеството е внасяло по 2,6 млрд. куб. метра природен газ годишно. Компанията беше посредник при продажбата на руския природен газ в България.

От началото на 2016 година обаче доставките за "Овергаз" бяха прекратени и единственият вносител е "Булгаргаз". Заради спрените доставки "Овергаз" заведе арбитражен иск срещу "Газпорм експорт". Процедурата е на етап формиране на трибунала, определяне на езика на арбитража и място, където ще бъде разгледан спора.

Още в началото на годината, след спирането на доставките на природен газ, се заговори за раздялата между "Газпром" и "Овергаз". Зам.-директорът на дружеството Светослав Иванов коментира, че подобни стъпки са предприети през 2014 година, а през декември 2015 година самата процедура е описана в пътна карта. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още