IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магистратите ще декларират членството си в организации и общества

Парламентът прие окончателно промените в Закона за съдебната власт

16:01 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Магистратите ще декларират членството си в организации, включително тайни и неформални организации и общества. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от промените в Закона за съдебната власт, предава БТА.

Според приетите промени всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС в едномесечен срок от встъпване в длъжност трябва да подадат пред съответната колегия на ВСС декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения. Колегиите на ВСС ще водят централен публичен регистър на декларациите.

Депутатите отхвърлиха текст от проектозакона, който уточняваше кои са организациите, засягащи независимостта на магистратите, в които те не трябва да членуват. 

Въпросът не е в това, че "не малка част от българските масони са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи", заяви при дебатите съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него реалният проблем е, че "част от тези облечени с чаршафи ченгета осъществяват нерегламентирани контакти помежду си на ниво адвокат - прокурор, адвокат - съдия, съдия - прокурор, и като продукт на тези нерегламентирани контакти в България се появяват извънреден брой необективни съдебни решения и прокурорски постановления". Според Кънев адвокатите също трябва да декларират членство в тайни общества.

Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че групата на масоните в съдебната система заедно с групите на бившите ченгета имат едно огромно общо пресечно множество и това е големият проблем.

Трябва да сложим граница между дейността на съдебната власт и влиянията, които имат непубличен характер, отбеляза Янаки Стоилов от "БСП лява България".

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари за гласуваните промени и отбеляза, че може да се помисли изискването за декларация за членство в тайни или неформални организации да се въведе и за министри, заместник-министри и народни представители. 

Магистратите ще могат да бъдат командировани за не повече от година с предварителното им съгласие, записаха още депутатите в промените на Закона за съдебната власт.

Съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи той може да бъде командирован и без неговото съгласие за срок до три месеца. Командировката ще се извършва след преценка на професионалния му стаж и опит и оценка от атестация и становище от прекия му административен ръководител.

Магистрат може да бъде командирован от съответната колегия на Висшия съдебен съвет с писменото му съгласие. Когато срокът на командироването надвишава една календарна година, щатната длъжност, заемана от магистрата, се освобождава. След изтичане на срока лицето се възстановява на заеманата щатна длъжност в същия орган на съдебната власт.

При образувано дисциплинарно производство за дисциплинарно освобождаване от длъжност на изборен член на съответната колегия на ВСС, съдия, прокурор, следовател, административен ръководител или заместник на административен ръководител по предложение на дисциплинарния състав ВСС може да бъде отстранен от длъжност за срок до три месеца. Досега срокът беше шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още