IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Не съм съгласна, че съдебната реформа не върви

Министърът на правосъдието призова за ясни аргументи при подобни нападки

10:56 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Екатерина Захариева.<em> Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: БТА

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева не е съгласна, че съдебната реформа не върви и призова за ясни аргументи при подобни нападки.

„Мантрата „нищо не се случва, съдебната реформа не върви“ е неприемлива, без аргументи защо. Моля за конкретни предложения“, отсече тя в в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио, парирайки критиките.

Тя коментира предложенията за промени в Закона за съдебната власт, които се обсъждат. По думите й целта на законопроекта е да промени философията за управлението на съда, същността на прокуратурата.

„Нашият законопроект има сходни неща, но и различия, спрямо предложеното от бившия правосъден министър Христо Иванов. Сегашните предложения са дори по-радикални. Отпадането на проверките, например, може да доведе до образуване на стотици досъдебни производства“, каза още Захариева.

„Конкретизираме в какво се състои контролната дейност на главния прокурор , а именно - да обезпечи точно и еднакво прилагане на законите. Отнема се възможността горестоящият прокурор да дава разпореждания за решаване на делата по същество. Той ще може да дава указанията само относно прилагането, при това писмено и мотивирано, без да се засяга вътрешното убеждение на решаващия преписката или делото прокурор.  Имаме изричен текст, че даването на устни указания от страна на горестоящите прокурори се обявява за недопустимо“, обясни министърът на правосъдието, цитирана от пресслужбата на ведомството.

Отмяната на прокурорските проверки, според нея обаче, може в бъдеще да доведе до образуване на стотици досъдебни производства, по сигнали и съмнения за извършени престъпления, което е репресивно.

Тя обърна внимание и на системата за атестиране на магистратите и кариерното им израстване.

Според нея системата е променяна много години, „но явно все още не сме там, където искаме да бъдем“.

По думите й оценките на магистратите са чисто формални и гилдията трябва да се стреми към уеднаквяване на практиките. Захариева каза, че ще се работи за въвеждането на периодичност на оценяването на всеки пет години.

„Но ако се извършва качествена атестация, ще е много трудно за 10 години да се получат две оценки. Атестацията трябва да е в основата на кариерното развитие“, добави тя.

По думите й изпитването се планира да бъде заменено с преглед на цялата работа и оценките от атестирането на магистратите. В централните атестационни комисии ще има както членове на Висшия съдебен съвет, така и действащи магистрати, избрани от общите събрания. 

По отношение на мисията на Европейската комисия (ЕК), която трябва да провери прокуратурата, министърът на правосъдието разкри, че забавяне има, защото трябва да се изчисти методологията на ЕК за проверка на прокуратурата.

Тя отказа да даде други подробности по методологията на предстоящата проверка, тъй като общите условия на Службата за подкрепа на структурната реформа към ЕК изискват конфиденциалност по отношение на кореспонденцията и материалите, поясняват от Министерството на правосъдието в прессъобщение.

Целта на проверката на ЕК е анализ на структурата и вътрешната организация на прокуратурата и факторите, които евентуално биха повлияни на независимостта и безпристрастността й. Захариева разкри, че ще се проверят шест конкретни обществено значими дела и конкретни прокурори.

България е поискала тази мисия през януари, но е отнело време на ЕК, за да я организира, поради което все още не се е осъществила. Все пак се очаква тя да започне в края на юни.

По думите на Захариева в България ще дойдат четирима прокурори от четири държави (Великобритани, Испания, Германия и Холандия) по пет пъти и ще стоят у нас по една седмица, а в края на годината ще излязат с доклад и препоръки.

Министърът на правосъдието коментира още, че подкрепя дистанционния вот, дори и по пощата, но при положение, че се гарантира тайната му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още