IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимият анализ на пропуските в прокуратурата пак се отлага

Чуждестранните магистрати ще пристигнат след няколко седмици заради уточняване на технически подробности

10:28 | 30.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Независимият анализ на пропуските в прокуратурата пак се отлага

Посещението на европейските експерти, които ще направят независим анализ на прокуратурата, се отлага с няколко седмици, съобщават от Министерството на правосъдието.

От ведомството поясняват, че поради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво посещението на четиримата магистрати се отлага с няколко седмици.

Чуждестранни магистрати трябваше да започнат от днес да анализират пропуските в българската прокуратура съгласно последния доклад на Еврокомисията за наблюдение на правосъдието.

Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи прокуратурата на България.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела.

Бяха преведени на английски език голям обем от актове, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици, се посочва в съобщението.

Известният като независим анализ на държавното обвинение в България трябваше да започне още след публикувания през януари доклад на ЕК. Забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията, припомня БНР.

България трябва да се фокусира върху премахването на политическото влияние върху съдебната система и да направи независим, външен анализ на прокуратурата. Това препоръча и Съветът на Европейския съюз (ЕС), след като прие мониторинговите доклади за България и Румъния през март.

Мисията на магистратите се разглежда като "експертна помощ" за подобряване работата на прокуратурата и формално беше поискана от правителството на Бойко Борисов.

От централата на Европейската комисия в Брюксел се въздържат до момента от публични коментари относно обхвата и мандата на магистратите, чийто анализ трябва да бъде готов до декември.

Техните препоръки ще залегнат в следващия доклад по механизма за наблюдение на България през 2017 г. В този от 2016 година пишеше, че необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта. 

Очаква се европейските експерти да изследват именно причините, поради които конкретни дела срещу хора на висши държавни постове, не са приключили успешно.

В същото време днес започна редовната експертна мисия за Механизма за сътрудничество и оценка, водена от заместник-генералния секретар на Европейската комисия Параскевия Миху. Днес и утре предстоят срещи с представители на всички институции, които имат отношение към механизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още