IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Ситуацията с бежанците е драматична

През следващите 35 години ЕС ще се нуждае от 20-35 млн. чуждестранни работници, казва евродепутатът

09:42 | 01.09.15 г. 14
Мария Габриел: Ситуацията с бежанците е драматична

Ситуацията с бежанците категорично е драматична. За 2014 г. са подадени 626 000 молби за закрила в държави на ЕС, което е двойно повече спрямо предишни години. Върховният комисариат на ООН за бежанците отчита рекорд от 59,5 млн. души, които са били изселени през изминалата година. Това коментира в интервю за "Стандарт" евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.

Тя допълва, че освен този наплив има два огромни проблема: бежанците се смесват с икономически и нелегални имигранти, освен това се разпадат цели държави в Северна Африка и Близкия изток. Според нея е очевидно, че няма как отделни членки на ЕС да се справят с проблема и отговорът трябва да е общоевропейски.

„Имаме входни държави като Италия, Гърция, България и Малта, но знаем много добре, че крайната цел на голяма част от бежанците са Германия и Швеция. Заради това разделение много се забавихме с общото вземане на решение. Направихме стратегия през май, но истината е, че докато няма решение и съзнание за общи европейски действия, няма как да се противопоставим на ситуацията“, обяснява тя. 

Мария Габриел настоява, че в случая са необходими политическо решение и лидерство.

„В доклад на ЕС се твърди, че през следващите 35 г. Съюзът ще се нуждае от 20-35 млн. чуждестранни работници, за да поддържа икономически растеж. Имаме много интеграционни реформи, които биха улеснили процеса като например синята карта. Друго голямо предизвикателство е ЕС да предложи някакво решение на кризисните ситуации в Либия, Сирия и Ирак. Не може да гледаме как се разпадат тези държави“, допълва тя.

На въпрос къде вижда ролята на САЩ и на Русия в тази криза, тя казва, че ситуацията в Либия и Сирия много по-бързо би намерила решение, ако ЕС, САЩ и Русия със сътрудничеството на ООН предложат конкретни мерки за построяване на мира в тези страни.

„Много е важно със страни като Турция да имаме откровени разговори за отговорност. Знаем добре какъв огромен брой бежанци минават през Турция. Междувременно имаме общи чисто стратегически заплахи с турците - отношението към Ислямска държава, случващото се в Либия. Това са въпроси, за които партньорството в НАТО е ключова дума“, коментира тя.

Мария Габриел твърди, че като външна граница на ЕС и една от най-чувствителните зони България има ключова роля. По думите й освен трагедията на Средиземноморието трябва да се отчете, България има сухопътна граница с Турция и че влага много средства, за да не се усеща натиск върху другите държави. В същото време страната остава остров на стабилност.

Тя настоява ЕС да предвиди повече финансови средства за страни като България, след увеличения поток бежанци у нас през 2014 г.

Евродепутатът допълва, че освен това част от бежанците, насочени към Унгария, Швеция и Германия, не идват от Сирия или Африка, а и от самите Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
tchujdenetza
преди 8 години
Дълбоко се лъжеш, братле. Русия е по-ислямизирана от вскога. Пълно е с централно-азиатци, като таджики, киргизи, казахстанци, туркмени и т.н., както и кавказци. Четох, че в Москва имало 4 милиона мюсюлмани. Молят се направо на улиците. Мога да пращам линкове. Няма отървия, каквото и да ти говорят за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Добре ... а на някой прави ли му впечатление, че комплекса от условия, които провокират тази бежанска вълна (там, по места от където хората тръгват) си бяха по същия начин налице, както сега, така преди една година, така и преди две ?Не е ли странно, че след като такива условия достатъчно дълго време са определяли реалностите и обстановката по тези точки на глобуса, едва сега, като по сигнал тръгна толкова масирана вълна преселенци ? Или пък някакво изкривяване на реалността от медиите ни оставя с такова впечатление ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
отново имаш тъпо предложение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
... добре де, ае в Африка има един два конфликта, но другите две държави дето съм ги написал към момента няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 8 години
не се пропуска, това дето го говориш е само на теория. На практика, голяма част от тях са чиста проба икономически емигранти, защото към момента на мен не ми е известно да има война в Афганистан или в Бангладеш.. или в Африка някъде.... към момента само сирийците са бежанци. И нали не си мислиш че въпросните бежанци ще се върнат някога обратно, просто в един момент малкото бежанци ще се окажат и те емигранти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Аз иам едно мегапредложение, всички европейци - спират работа и черта, докат тея НАТОвски *** не престанат да им бомбят къщите и същите мангасарос да се върнат там от дет са дошли ......Спира се да се ходи на работа и безредици и погром, обесени политици и банкери по улиците - това тряя да стане иначе не може .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Пак се пропуска същината - бежанците не са емигранти, те нямат право да работят и са на издръжка на държавата-приемник докато има условия да се върнат в родината си.Какви 35млн какви 5 лв като те са си храненичета, това са БЕЖАНЦИ а не ЕМИГРАНТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 8 години
имам чувството че за еврокомисари назначават най-големите неграмотници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
В скоро време в Еврогейския парламент виждам едно фото на Аятолаха вътре плюс една джамия от страни за обедна молитва .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Импе аз виждам, че след време като започне Ислямизацията на Европата кат на фотото, ше мигрираме при терористите от Москва, поне там такива работи нема да има - поне тва ме кефи, кой посегне веднага получава една ракета в тиквата, руснаците не са *** кат еврогейците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още