IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Ситуацията с бежанците е драматична

През следващите 35 години ЕС ще се нуждае от 20-35 млн. чуждестранни работници, казва евродепутатът

09:42 | 01.09.15 г. 14
Мария Габриел: Ситуацията с бежанците е драматична

Ситуацията с бежанците категорично е драматична. За 2014 г. са подадени 626 000 молби за закрила в държави на ЕС, което е двойно повече спрямо предишни години. Върховният комисариат на ООН за бежанците отчита рекорд от 59,5 млн. души, които са били изселени през изминалата година. Това коментира в интервю за "Стандарт" евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.

Тя допълва, че освен този наплив има два огромни проблема: бежанците се смесват с икономически и нелегални имигранти, освен това се разпадат цели държави в Северна Африка и Близкия изток. Според нея е очевидно, че няма как отделни членки на ЕС да се справят с проблема и отговорът трябва да е общоевропейски.

„Имаме входни държави като Италия, Гърция, България и Малта, но знаем много добре, че крайната цел на голяма част от бежанците са Германия и Швеция. Заради това разделение много се забавихме с общото вземане на решение. Направихме стратегия през май, но истината е, че докато няма решение и съзнание за общи европейски действия, няма как да се противопоставим на ситуацията“, обяснява тя. 

Мария Габриел настоява, че в случая са необходими политическо решение и лидерство.

„В доклад на ЕС се твърди, че през следващите 35 г. Съюзът ще се нуждае от 20-35 млн. чуждестранни работници, за да поддържа икономически растеж. Имаме много интеграционни реформи, които биха улеснили процеса като например синята карта. Друго голямо предизвикателство е ЕС да предложи някакво решение на кризисните ситуации в Либия, Сирия и Ирак. Не може да гледаме как се разпадат тези държави“, допълва тя.

На въпрос къде вижда ролята на САЩ и на Русия в тази криза, тя казва, че ситуацията в Либия и Сирия много по-бързо би намерила решение, ако ЕС, САЩ и Русия със сътрудничеството на ООН предложат конкретни мерки за построяване на мира в тези страни.

„Много е важно със страни като Турция да имаме откровени разговори за отговорност. Знаем добре какъв огромен брой бежанци минават през Турция. Междувременно имаме общи чисто стратегически заплахи с турците - отношението към Ислямска държава, случващото се в Либия. Това са въпроси, за които партньорството в НАТО е ключова дума“, коментира тя.

Мария Габриел твърди, че като външна граница на ЕС и една от най-чувствителните зони България има ключова роля. По думите й освен трагедията на Средиземноморието трябва да се отчете, България има сухопътна граница с Турция и че влага много средства, за да не се усеща натиск върху другите държави. В същото време страната остава остров на стабилност.

Тя настоява ЕС да предвиди повече финансови средства за страни като България, след увеличения поток бежанци у нас през 2014 г.

Евродепутатът допълва, че освен това част от бежанците, насочени към Унгария, Швеция и Германия, не идват от Сирия или Африка, а и от самите Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11885214_884377448306208_6210258299193728782_n.jpg?oh=d825f61ad400b0faf4f53c52376ef25d&oe=56814790не е бе не е чак толкова "драматична" ей го на къде вървим .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Драматична е само ситуацията с фалшивите ценности на европейските бюрократи. Технологичният прогрес и последвалата технологична безработица ще остави много европейци на улицата следващите 15 години. Някои европейски лидери искат обаче в съюза първо да се внесат ***, които да бъдат издържани, а после самите европейци да се конкурират с тях з анамаляващите работни места, като същевременно се подменя етническата карта на континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още