IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира нова 10-годишна емисия ДЦК за 50 млн. лв.

Доходността на вчерашния аукцион е 2,04% при презаписване от 2,4 пъти

11:19 | 21.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ пласира нова 10-годишна емисия ДЦК за 50 млн. лв.

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 22 април 2025 година, съобщиха от ведомството. 

На проведения вчера аукцион бяха пласирани ДЦК в обем от 50 млн. лв. при среднопретеглена годишна доходност от 2,04 %. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 197 базисни пункта. 

Общият размер на подадените поръчки достигна 122,10 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,44.

Емисията е бенчмаркова по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтските критерии.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес както към количеството, предложено за продажба със състезателни поръчки, така и към несъстезателната част, определена за разпределение между инвеститорите. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките - 74,4%, следвани от пенсионните фондове - 18,6% и гаранционните и договорните фондове със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Аз пък се чудя, къде е протестната мрежа да прави митинги против правителството заради взетите кредити :]Писнаха ми тия с тяхните мини цветни революции. Който не трябва да е на власт му се устройват паради и митинги, а после като дойде който искат му се отпускат кредити. Еахти държавните феодали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
А някой сметна ли колко вътрешен дълг се емитира, освен 16-те млрд. външен. Нали уж с външния се покриваха всички плащания - за чий ни е нов вътрешен. Не че съм против да се тегли вътрешен, но ясно се вижда, че големият външен е силно раздут. По-лесно е да вземаш заеми, които няма ти да връщаш, вместо да правиш реформи и да режеш *** администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Хубаво би било да се използва свръхликвидният пазара за удължаването на матуритета на държавния дълг. Рефинансирането винаги е риск, който е добре да се разпредели и удължи във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още