IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надлимитната дейност на болниците за 2016 г. остава неразплатена

Министерството на финансите няма пари за покриване на недостига

18:23 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надлимитната дейност на болниците за миналата година няма да бъде платена. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), проведено на 11 април.

Министерството на финансите няма да отпусне средства за извършената дейност извън лимитите, изработена и отчетена от лечебните заведения през 2016 г.

Управителят на здравния фонд посочва по време на заседанието, че финансовото министерство няма да отпусне средства за тази дейност. Такъв е бил отговорът на ведомството на запитване от страна на Здравната каса.

През януари тази година Надзорният съвет на НЗОК взе решение да изплати надлимитната дейност на болниците със средства от резерва на фонда. Общата сума възлиза на над 19,2 млн. лв. и трябваше да бъде преведена на лечебните заведения след 1 април, за да се съобрази с влизането в сила на Националния рамков договор за 2017 г.

Още преди началото на април обаче стана ясно, че в резерва на Здравната каса няма пари за плащане на надлимитната дейност заради очертаващия се преразход по други пера.

Преразход в системата засега генерират лекарствата. За първото тримесечие на 2017 г. той е 20%, отчете бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев на последното заседание на служебния кабинет миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още