IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ненчев очаква обвинение за договора за ремонт на МиГ-овете

С обществена поръчка Министерството на отбраната премина към пряко договаряне с българска фирма за доставка за двигатели на старите съветски изтребители

15:34 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев потвърди, че утре ще му бъде повдигнато обвинение за договора за ремонта на самолетите МиГ-29. Ненчев беше в Столичното следствие, където беше разпитван във връзка с бартера на ваксини между България и Турция, съобщи БНР.

На 2 ноември правителството одобри допълнителни разходи до 15 395 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Парите са за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 и са предвидени в централния бюджет.

С изпълнението на проекта ще се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, аргументираха се правителствената пресслужба.

На 5 октомври Министерството на отбраната спря поръчката за покупка на нови или ремонтирани двигатели за старите съветски изтребители МиГ-29 на обща стойност 36 млн. лв. и премина към пряко договаряне с единствената допусната до конкурса фирма – българската "Авиостарт" ЕООД, въпреки че тръжната комисия установи, че предложението й не отговаря на изискванията.

Предложената от фирмата ценова оферта – 43 млн. лева, се оказа над предвидения таван на сделката, но Министерството на отбраната започна пряко договаряне с "Авиостарт", което по правило е по-непрозрачно, но допустим метод по Закона за обществените поръчки.

Оказа се, че според процедурата българската фирма ще бъде посредник между МО и руската корпорация РСК МиГ, която ще произведе или ремонтира предложените двигатели.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни тогава взетото решение за поръчката като „спешно“, защото още до март следващата година военната авиация ще разполага с девет изправни изтребителя, като през април те вече ще са седем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още