IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното начисляване на ДДС за зърнопроизводителите влиза в сила от 2014 г.

Механизмът няма да се прилага при вътрешнообщностни доставки

17:07 | 29.11.13 г.
Обратното начисляване на ДДС за зърнопроизводителите влиза в сила от 2014 г.

Предвиденото да влезе в сила от 1 декември обратно начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури се отлага за след 1 януари 2014 г., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Доставчиците и получателите на доставки на зърно и технически култури ще продължат да отчитат сделките си по същия начин, както са го правили и досега до края на 2013 г.

Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Новият механизъм на обратно начисляване ще се отнася до зърнените и технически култури в непреработен вид, посочени в приложение към Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

Режимът ще се прилага, когато получател на зърно или технически култури е регистрирано по ЗДДС лице, а доставчик може да бъде както регистрирана, така и нерегистрирана по ЗДДС фирма или физическо лице. Начисляването на данъка в този случай ще се извършва от получателите по доставките с издаването на протокол.

Обратно начисляване няма да се прилага при  вътрешнообщностни доставки и придобивания (доставки от и към български лица с контрагенти от държави-членки на Европейския съюз), в случаите на тристранни операции, внос и при облагаеми с нулева ставка доставки на стоки извън територията на Европейския съюз.

Механизмът бе предложен от финансовото министерство, за да бъдат ограничени злоупотребите при търговията със зърнени култури. Това предложение обаче срещна съпротивата на зърнопроизводителите. Те се аргументират, че  ще купуват суровини с ДДС, а ще продават зърно без ДДС и оборотите им ще намалеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още