IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на зърно се обявиха против обратното начисляване на ДДС

Предлагат зърното да се облага с диференцирана ставка

11:31 | 29.08.13 г. 2
Производители на зърно се обявиха против обратното начисляване на ДДС

Националната асоциация на зърнопрозиводителите (НАЗ) се обяви против механизма, който финансовото министерство ще въведе, за обратно начисляване на ДДС при търговия със зърнени и технически култури. Това съобщи Радослав Христов ръководството на организацията.

Зърнопроизводителите твърдят, че ще купуват суровини с ДДС, а ще продават зърно без ДДС и оборотите им ще намалеят. „Аз съм против това да ми вземат 20% от дохода, защото плащам ДДС върху резервните части и горивата“, обясни Христов. Той посочи, че данъчните ревизии може да продължат две години, докато му се възстанови ДДС.

"От новите правила печелят търговците, които ще плащат по-малко", твърди той.

От асоциацията предлагат зърното да се облага с диференцирана ставка от 9 – 10%.

"Ако механизмът за обратно начисляване на ДДС се въведе, ще купуваме техника и горива от Румъния и там ще се откриват работни места, а в България ще купуваме само резервни части, ако е спешно по време на кампанията", твърди Христов.

Днес представители на НАЗ ще обсъдят проблема във финансовото министерство.

Конфликт при европроектите

За конфликт между зърнопроизводителите и консултанти по европейски проекти сигнализират още от НАЗ.

В момента членовете на асоциацията срещат административни пречки при заявленията, които са подали по направлението за сеитбоборот, което е част от мярка 214 на ПРСР.

Радослав Христов твърди, че има натиск върху производителите да не си подават заявленията самостоятелно, а само с участието на посредници.

Миналата година 100 членове на НАЗ са подали заявления за 600 000 дка ниви, а тази година кандидатите за субсидии за сеитбооборот вече са 1300, за площ около 6 хил. дка. „Това означава, че консултантите изтърваха около 25 млн. лв., защото взимат процент от субсидията“, обясни Христов. Размерът на субсидиите за сеитбооборот е 30 – 36 лв./дка.

Проблемът възникнал тази година при подаването на таблиците към заявленията, които не били еднакви, понеже всеки производител ги попълва самостоятелно с участието на агроном. Администрацията обаче не е разработила образец, който производителите да следват и тепърва комисия ще разглежда заявленията.

Христов посочи, че НАЗ е обучила производителите миналата година как да кандидатстват самостоятелно. Имало достатъчно подготвени от бранша, които сами си придвижват документите и по други мерки. Заради сегашното забавяне на субсидиите Радослав Христов подозира корупционни практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
meto76
преди 10 години
Зърнената мафия, която точи ДДС се опитва да спре промените, които ще прекратят тази практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 10 години
Стига с тези субсидии, дотации и прочие.То целия им "бизнес" стана източване на държавни пари с претекст зънопроизводство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още