IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното начисляване на ДДС при зърното ще важи само две години

Кабинетът ще иска разрешение от Брюксел за прилагане на контрамерките срещу източването на данъка, както това се прави в Румъния и Полша

14:50 | 29.08.12 г. 1
Обратното начисляване на ДДС при зърното ще важи само две години

Поисканата от България дерогация по прилагането на обратното начисляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) при търговията със зърнени култури, която трябва да бъде одобрена от Европейската комисия, ще бъде намалена от четири на две години.

Това гласи одобреният от кабинета проектодокумент, който българската страна ще депозира в Европейската комисия, за да бъде приложена директивата от 2006 г. за прилагане на механанизма на обратното начисляване на ДДС, насочена срещу злоупотреби при плащането на данъка в рамките на Европейския съюз.

Първоначално страната ни поиска дерогацията да важи четири години, но впоследствие се е наложила корекцията, тъй като ЕК е дала подобни разрешения на Румъния и Полша, където системата действа две години и е дала резултат, поясниха експерти.

Механизмът на обратно начисляване на ДДС предвижда мярката да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на България, по които получателят е регистрирана в страната фирма по ДДС, а доставчикът е данъчно задължено или незадължено лице.

Експерти от финансовото министерство поясниха за Investor.bg, че обратното начисляване няма да се отрази негативно на бизнеса на фермерите, които се опасяваха от загуби. Притесненията им бяха свързани с факта, че ще продават продукцията си, без да начисляват ДДС, тъй като според схемата този данък ще се плаща от купувачите.

Зърнопроизводителите бяха притеснени, че ще купуват суровини с начислено ДДС, а ще продават данъчно необложено зърно, в резултат на което оборотните им приходи ще намалеят.

От финансовото ведомство обясниха, че обратното начисляване на данъка ще бъде оформяно само счетоводно, без реално да се внася ДДС, затова и производителителите няма да бъдат ощетени. Целта е чрез тази схема да бъдат засечени нелегалните сделки със зърно, които носят огромни загуби от неплащане на ДДС, припомниха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
BG INVESTITOR
преди 11 години
Във връзка със злоупотребите предложих следния вариант - всичкия износ на зърно да минава през Българските стоковите борси. Износителите на 90 % от общото количество предназначено за външни пазари са едва 4 - 5 търговски компании, които се занимават и с търговия на други зърнени култури. Реализирането на тази идея ще доведе до пресичане на схемата с ДДС и ще допринесе за развитието на Българските стоковите борси, като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още