IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните се активизират в ДДС проверките на зърнения сектор

Готвените законодателни промени ощетяват фермерите вместо да премахнат сивия сектор в търговията, предупреждават производители

13:47 | 12.06.12 г.
<p>
	<em>Износът на зърно е определящ за положителния баланс в търговията със селскостопански стоки </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</p>

Износът на зърно е определящ за положителния баланс в търговията със селскостопански стоки        Снимка: БТА 

От една седмица Националната агенция по приходите (НАП) подготвя масирани проверки срещу източването на ДДС при търговията със зърно. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в поредното си телевизионно интервю.

Като припомни, че в сектора имало голямо изтичане на ДДС чрез използване на фиктивни фактури, Найденов допълни, че се обмислят и съответните законови промени, които да променят данъчния режим.

„Подкрепям категорично действията на НАП, защото от това страда целият сектор. Ако измамите се докажат, предполагам, че ще има доста крути мерки", коментира още министърът.

Попитан дали ще се стигне до арести, Найденов прогнозира, че са възможни „определени реализации“, но уточни, че арестите се правят от друго ведомство.

По повод започналите данъчни акции земеделски производители обясниха, че секторът отдавна е обект на всякакви проверки и се надяват този път наистина да се стигне до пълното разбиване на нелегалните канали.

„От години сигнализираме за сивия сектор, който съществува основно сред търговците, затова ще бъдем много доволни, ако нарушителите бъдат разкрити“, обясни пред Investor.bg председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

Хората от бранша обаче недоумяват защо като превантивна мярка срещу търговците се обмислят данъчни промени, с които на практика ще бъдат засегнати самите земеделски производители.

С обратното начисляване на ДДС, когато данъкът се внася в бюджета само от купувача, а не от продавачите на зърно, ощетени ще бъдат само фермерите, които  ще купуват горивата, торовете и семената с включен ДДС, а ще продават зърното без 20-процентната ставка, коментира още Цветанов.

Този проблем беше поставен неотдавна и от асоциацията на зърнопроизводителите, които настояха за среща с финансовите експерти, за да им бъде разяснена точната методология за този данъчен режим.

Не може хората да купуват консумативите с ДДС, което им се възстановава най-рано след три месеца, а в същото време да продават без ДДС, от което ще губят по 20% от оборота си, поясни още Цветанов.

Още новини от България четете на Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още