IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри искането за обратно начисляване на ДДС при сделките със зърно

Българската страна предложи дерогация за облагането, за да противодейства на нарушенията при вноса от ЕС

13:28 | 11.04.12 г.
Кабинетът одобри искането за обратно начисляване на ДДС при сделките със зърно

Правителството одобри искането на България да се удължи срокът за  прилагане на евродирективата, която позволява при внос на зърнени продукти от държави-членки  на Евросъюза, да се прилага механизмът на обратното начисляване на данъка върху добавената стойност (ДДС), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Искането за дерогацията е породено от зачестилите нарушения при доставките на зърнени култури, установени при данъчните проверки, в резултат на което се породиха съмнения за масово укриването на ДДС чрез представяне на фалшиви фактури при доставките на зърно от европейски държави.

С исканата дерогация страната настоява всичките сделки със зърно да се облагат чрез механизма на обратното начисляване на ДДС от регистрираните български фирми. Данъкът ще се начислява при всички случаи на европейски доставки от фирми, данъчно задължени или данъчно незадължени лица, се посочва в прессъобщението.

Получателят по доставката ще има право да приспада данъка за стоките, при наличие на законови условия за това. Въвеждането на двойното облагане има за цел да ограничи загубите за бюджета, натрупани вследствие от ДДС- измамите при сделките със зърнени храни.

Режимът на обратното начисляване не засяга регистрираните компании в ЕС. Но може да засегне фирми от други европейски държави, когато за тях възникне задължение за регистрация по ДДС в страната, се посочва в прессъобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още