IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. лева годишно се губят от данъчни измами

От октомври Министерството на финансите се надява да въведе обратното начисляване на ДДС при търговия със зърно

16:28 | 01.08.13 г.
1 млрд. лева годишно се губят от данъчни измами

Общо 1 млрд. лева годишно се губят от данъчни измами, заяви днес зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА. В момента се прави анализ на работата на двете приходни агенции – данъчната и „Митници“, който да покаже как се реализира събираемостта в хазната, стана ясно още от думите на Петкова.

Една от стъпките за намаляването на данъчните измами е въвеждането на обратното начисляване на данък добавена стойност за търговията със зърнени храни, което означава, че данъкът ще се начислява едва при крайната доставка на стоките. Механизмът ще се прилага при търговията с пшеница, овес, ръж, царевица, соя и други зърнени продукти.

За да бъде задвижен, е необходима промяна в Закона за ДДС и Закона за за съхранение и търговия със зърно. Очакванията са до края на септември те да бъдат направени, а от октомври и обратното начисляване на ДДС при търговията със зърно да влезе в сила.

Ефектът от тази мярка ще стане ясен в края на годината, коментират от пресцентъра на Министерството на финансите. Очакванията са за намаляване на броя на фалшивите фактури, издавани от несъществуващи оператори, използвани за източване на ДДС, както и подобряване на конкуренцията в сектора и намаляване на броя на посредниците по търговската верига. 

Людмила Петкова уточни, че още през миналата година България е поискала въвеждането на този механизъм от Брюксел, но отговор така и не е получен. С промени в директивата за ДДС на ЕС обаче става възможно и обратното начисляване на данъка у нас.

В България един от най-големите рискове по отношение на данъчните измами е именно търговията със зърнени и технически култури. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още