IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството не обсъжда намаляване на ДДС за храните

Не намаляването на данъчната ставка, а субсидиите ще помогнат на земеделските производители, смята министър Греков

09:01 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството не обсъжда намаляване на ДДС за храните

Правителството не обсъжда намаляване на ставката на данък добавена стойност за хранителните продукти, категоричен беше в ефира на БНТ земеделският министър Димитър Греков.

Той коментира информацията, появила се в някои медии вчера, че се обмислят ответни мерки на нулевата ставка на данъка върху хлебните продукти в Румъния. Според земеделския министър обаче не данъчната ставка е решението, а „наливането на пари” и субсидии за земеделските производители.

Греков обясни още, че министерството работи за диференцирани ставки на помощта, а не само за „единица площ”, защото за редица земеделски култури – зеленчукопроизводство, овощарство или животновъдство, разходите са по-големи от единните ставки за единица площ. 

Той уточни, че тепърва ще стане ясно дали ще има национални доплащания или европейски субсидии за тези сектори.

Целта на мерките е българите да консумират качествена и достатъчна храна, а от своя страна фермерите да водят качествен живот, заяви още земеделският министър. Той допълни, че само 20% от храните на българския пазар са родно производство.

Именно осигуряване на качествен живот е основание за националните доплащания за тютюнопроизводителите. В Родопите на почвен слой от 30-40 см може да се отглежда само тютюн или да се развива животновъдството, уточни още земеделският министър. Той обаче беше категоричен, че в нито една европейска държава няма европейско субсидиране на сектора. 

Димитър Греков коментира, че няма нужда от законодателна инициатива, която да задължи търговските вериги да увеличат квотите за българските плодове и зеленчуци, защото за това вече има желание от страна на търговците. Производителите обаче не могат да отговорят на изискванията - не могат да издават финансови документи, повечето нямат сертификати за качество, нито опаковка на продукцията си. "Продаваме домати в кашони от банани", заяви земеделският министър. 

За него решението на проблема са браншови организации и обединения, които да помогнат на производителите да отговорят на изискванията на търговските вериги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още