IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: Ново удължаване не решава проблема с малките млечни ферми

Досегашните данни показват, че 33 хил. от около 80 хил. млечни ферми не отговарят на европейските изисквания

10:49 | 29.06.13 г. 3
Греков: Ново удължаване не решава проблема с малките млечни ферми

Земеделските производители имат право да протестират заради случващото се в сектора през последните години, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Седмицата” по Дарик радио. Този коментар беше направен по повод протестите на животновъдите пред Министерството на земеделието и храните през тази седмица. 

Земеделският министър засегна темата за застрашените от затваряне млечни ферми в края на годината. От данните досега 33 хил. от общо около 80 хил. ферми не изпълняват изискванията на ЕС. Греков уточни, че в момента тече одит за актуалното състояние на проблема и до седмица ще бъдат ясни резултатите от него.

След като стане ясно какво се случва в сектора след няколко поредни удължавания на преходния период за фермите, които не отговарят на изискванията. Има възможност да искаме от Брюксел ново удължаване, но то не решава големите проблеми, убеден е земеделският министър.

За него е необходимо администрациите да помогнат на собствениците на тези ферми да отговорят на изискванията на ЕС. В по-голямата си част става въпрос за семейни ферми в Родопите, за които те дават основно препитание.

„Те знаят как се гледат и доят животните преди 50 години и така го правят и днес”, обясни Димитър Греков. Тези хора не могат да четат всеки ден в интернет коя мярка излиза, затова е роля на администрацията – областните структури на фонд „Земеделие” или областните администрации, да ги уведомява и да им помогне да се възползват от европейските фондове.

Димитър Греков припомни, че след реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП) вече ще може да се отпускат 13% от общата финансова рамка за страната ни за важни сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдството. Досега процентът беше 3,5.

Земеделският министър обаче не смята, че увеличеният процент ще засегне сериозно досегашните печеливши от европейските фондове – зърнопроизводителите. Той отбеляза, че състоянието на сектора на зърнопроизводство е на световно ниво. Намаляването на средствата е в такива граници, че да не бъде спряно развитието му.

Вече започна жътвата и прогнозите са за добри добиви, отчете още Димитър Греков. Търговията с пшеница се извършва при цени около 370-380 лева за тон, което е по-ниска от миналата година. Земеделският министър обаче отбеляза, че и 2012 година е започнала с по-ниски цени, но по-късно състоянието на посевите е предизвикал ръст.

Влияние върху пазарите оказва състоянието на площите в САЩ и в Черноморския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Накак си бих предпочел продуктите от животните, гледани преди 50- години..., а и по начините от преди 50г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
орк
преди 10 години
за 6 год държавата не успя да се справи с устойчивото и качествено производство на мляко в малките ферми и сега последиците може да са много неприятни за целия сектор. Затваряне на мандри, значително намаляване на доходите на малките млекопроизводители, внос на мляко и млечни продукти. И ако някой каже, че причина е ЕС нека още веднъж да се замисли защо 6 години (и още две години преди това) никой от Избраните у нас не се постара наистина да се погрижи за решаване на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Свободен пазар", "равен старт", "честно състезание" и над всичко: "ГРИЖАТА ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА"!!! Просто да умреш от смях, ако първо не умрем от глад или "природо-съобразни" и "чисти" европейски храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още