IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите ще чакат до 2014 г. за субсидиите за площ

Земеделският министър Димитър Греков отказа да даде евросредствата по-рано от предвидения срок

18:12 | 17.07.13 г.
Зърнопроизводителите ще чакат до 2014 г. за субсидиите за площ

Преките плащания за единица площ за 2013 година ще бъдат извършени през февруари догодина въпреки искането на зърнопроизводителите средствата да им бъдат изплатени по-рано - през този октомври. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието проф. Димитър Греков на среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Арбанаси, съобщи БНР.

Греков припомни, че в началото на тази година земеделските производители вече са получили 800 млн. лева. Затова няма как в рамките на 2013 г. да получат още 1 млрд. лв. „Разбирате, че два пъти субсидии не могат да се получат в рамките на една година. Тази година средствата бяха платени през февруари. Ще направим всичко възможно, въпреки финансовата стагнация, тези 1 млрд. лв. да бъдат осигурени още в началото на следващата година“, обясни министърът.

Зърнопроизводителите искат изтегляне на субсидиите за площ с аргумента, че ниските изкупни цени на зърно на старта на тазгодишната кампания ще предизвикат сериозни затруднения в сектора, а за някои - дори фалити.

В декларация на сайта на НАЗ се посочва, че себестойността на зърнената продукция ежегодно расте, заради увеличените цени на торове, препарати, семена, рента, земеделска техника и горива, при понижени изкупни цени.

Икономисти обаче коментираха, че по-рано през тази година заради натиск от страна на земеделците за изплащане на субсидиите през февруари, се наложи тегленето на държавен заем от над 800 млн. лв. Изтеглянето на субсидиите за 2013 г. през тази година ще натовари допълнително бюджета с близо 1 млрд. лв., за който ще бъде необходим нов временен заем, докато средствата бъдат възстановени от ЕС.

„Ще търсим възможности за възстановяване на акциза за горивата за земеделските производители през 2014 година”, обеща още Греков.

Министерство на земеделието и храните в момента готви нова нотификация, която да даде възможност държавната помощ за намаление на акцизната ставка да се прилага в 2014 г. До момента България има нотификация за тази държавна помощ до края на 2013 г., но тя не се прилага, защото предишното правителство не е предвидило средства в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още