IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратен е незаконният внос на плодове и зеленчуци, отчете МЗХ

Нарушенията драстично са намалели след масираните проверки по граничните пунктове, заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев

16:36 | 11.07.13 г.
Прекратен е незаконният внос на плодове и зеленчуци, отчете МЗХ

Прекратен е нерегламентираният внос на плодове и зеленчуци в страната. Бързите резултати се дължат на масираните проверки по гранични пунктове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища. Това отчете зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, цитиран от земеделското министерство.

„За последните 10 дни са регистрирани едва 11 нарушения и то само при етикетирането на продукцията и съпътстващите документи“, заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Венцеслава Тасева.

Сред по-сериозните случаи от първите дни на проверките са заловените тирове с дини на ГККП Капитан Петко Войвода и ГККП Кулата, които са се опитали да влязат в България без необходимите документи. Друг значим случай е откриването на 16 т домати с изтекъл срок на годност на борса в Пловдив, които са унищожени. 

„Масираните проверки постигат целите в защита на българското производство”, твърди Тасева.

„До две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите“, съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя посочи, че в Румъния всеки товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация.

В началото на юли земеделският министър Димитър Греков поиска от Министерския съвет мобилни групи от приходната агенция и полицията да проверяват вноса на плодове и зеленчуци през граничните пунктове от Гърция и Турция. Предложението съвпадна с акциите на зеленчукопроизводители, които изхвърляха продукцията си, недоволни от ниските изкупни цени.

Очаква се проверките да продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още