IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни може да следят вноса на зеленчуци през лятото

Проверки са установили незаконни действия на граничните пунктове с Гърция и Турция, които подбиват цените на нашата продукция, заяви министър Димитър Греков

17:02 | 01.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Мобилни групи от приходната агенция и полицията да проверяват вноса на плодове и зеленчуци през граничните пунктове от Гърция и Турция. Това ще предложи на Министерския съвет земеделският министър Димитър Греков. След проверка на граничните пунктове Капитан Андреево и Петко Войвода са установени незаконни практики, чрез които се подбиват цените на българските зеленчуци, заяви министърът на пресконференция.

 

Установен е внос на домати с 20-тонен камион, като в документите е записана нулева стойност на продукцията, с обяснението, че е подарък. На стоки от трети страни, например Македония, се сменят документите в Гърция и така те влизат в страната при занижен контрол по режима за вътрешнообщностни доставки, посочи Греков.

 

Фитосанитарният и финансовият контрол ще бъдат фокусирани основно по борсите, тържищата и пазарите, ще се следи вносът от ЕС и трети страни. Българските производители също ще бъдат проверявани, например ще трябва да докажат, че действително продават произведена от тях продукция. В търговските вериги пък ще има проверки на Агенцията по храните.

Греков посочи, че дини второ качество от Гърция се внасят на цена 10 ст./кг. Производители на зеленчуци от Югозападна България заявиха на пресконференцията, че в България незаконно влизат развалени домати на цена 10-15 ст./кг, а произведените в оранжерии домати би трябвало да се продават на цена поне 90 ст./кг.

 

В момента българското производство е доведено до положението да изхвърляме продукцията“, каза зеленчукопроизводителят Георги Кафтанов.

 

Мобилните групи трябва да работят през юли, август и септември и в тях ще участват представители на браншовите организации на зеленчукопроизводителите, посочи Греков. Той обаче уточни, че незаконният внос основно става с малки бусове, които внасят зеленчуците изобщо без документи.

 

Министърът предлага още камионите, които внасят зеленчуци в България, да се движат пломбирани, докато се провери дали записаната в документите фирма действително съществува. Тази мярка има за цел държавата да си прибира ДДС-то“, заяви Велин Георгиев от Асоциацията на оранжерийните производители. Според него дневният оборот на плодове и зеленчуци е около 180 млн. лв.

 

Министърът представи двама нови свои заместници - Явор Гечев, който е работил в частния сектор и ДФ „Земеделие”, а след това влиза като депутат в 42-ото Народно събрание, и инж. Валентина Маринова, специалист по горско стопанство, от януари 2006 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по горите. Така с вече назначения Бюрхан Абазов заместниците на Греков са трима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
aidriell
преди 10 години
анъчните е по добре да с еразформирова тази шайка *** и да мине на подчинение или икономическа полиция към тях или едното ведомство да изчезне В всеки областенб голям град сте хиляди хиляди паразита от експерти с по 4 юрист консулта които за жив цент цена не чинят защото са толкоз глупави че да им обясняваш право на *** от НАП е все едно са говориш с марсианци Дай боже след 2 инстанция да им проясне щот от първата още ритат на умряло :-) А накратко ако трябва да кажа НАП са абсолютни неграмотници Рекета е безпардонен и избирателен също както при МУТРАТА ББ никкаква разлика Ако не се съкрати наполовина минимум тази репресивна машина и не с еопростят на 1000 % по електронен път всичките им глупости с фирмите още 400 000 фирми ще идат в небитието заради този произвол и рекет и дотам с търтеите които не си пазят меда Щот в крайна сметка е важно да крадеш ама и да знаеш докад еда спреш особенно щом тва е клона ти на който си седнал и го режеш :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още