IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на земеделието е в обединението на малките производители

Категорично не става въпрос за възраждане на ТКЗС, а за обединение на друг принцип, обясни земеделският министър Греков

11:51 | 06.06.13 г. 2
Бъдещето на земеделието е в обединението на малките производители

Окрупняването е начинът земеделието у нас да увеличи доходността си и ефективността си, смята новоназначеният земеделски министър Димитър Греков. Малките стопанства с площ около 20 декара не могат да си позволят въвеждането на нови технологии, да водят ефективна растителна защита и да купуват нови семена, коментира той пред TV7.

Той смята, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) трябва да създаде условия за обединението на производителите. Кооперативите, но не по модела отпреди, ще могат да договорят по-голямо количество торове и препарати за растителна защита и съответно – на по-ниска цена, а после по-лесно ще бъде реализирана и продукцията.

„Категорично искам да заявя, че не говорим за ТКЗС, а за кооперация на друг принцип“, заяви още земеделският министър и допълни, че бъдещето е организации, които ще обединят хората по цялостната верига – от производството до реализирането на продукцията.

Идеята обаче тепърва ще бъде дискутирана на среща с браншовите организации в селското стопанство. Тези срещи предстоят, гарантира Греков.

Земеделският министър засегна и темата за експертността на администрацията. Той заяви, че вече е назначил проверка в МЗХ за служители, назначени без конкурс и без необходимото образование и квалификацията. При несъответствие – ще има освободени служители, допълни Греков.

"Ще има преоценка на хората и които си изпълняват работата - ще останат", обясни земеделският министър. 

На този етап стандартите за храните се запазват, заяви още Греков. Той допълни, че могат да бъдат създадени и други стандарти, които "издигат ролята на българския земеделски производител".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 7
deBill
преди 10 години
ей тези комунисти не разбраха че общото магаре кучета го яли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
to66e
преди 10 години
Къде с 20 декара ще храниш семейство?!!То канабис трабва да садиш! С 20 декара само в местната кооперация да получаващ рента и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още