IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образувано е досъдебно производство за безстопанственост във ВМА

Производството е започнато на 21 януари и към този момент няма привлечени обвиняеми, съобщиха от прокуратурата

16:52 | 24.02.15 г. 1
Образувано е досъдебно производство за безстопанственост във ВМА

Досъдебно производство за безстопанственост, извършено от длъжностни лица във Военно медицинска академия (ВМА), е образувано във Военноокръжна прокуратура – София на 21 януари 2015 година, съобщават от прокуратурата.

Производството е започнало след проверка на дирекция "Вътрешен одит" при Министерството на отбраната. По делото към настоящия момент обаче няма привлечени обвиняеми. Извършват се разпити на свидетели, като от здравното заведение се изисква документация, относима към разследването.

Изискан е и доклад за извършена от органите на АДФИ финансова инспекция в Клиниката по дерматология.

Съобщението на прокуратурата идва, след като стана ясно, че освен държавното обвинение, и Сметната палата ще проверява виновен ли е тогавашният шеф на ВМА ген. Стоян Тонев в злоупотреби. Според одита на Министерството на отбраната във ВМА, докато той е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология и е генерирала загуби за 10 млн. лева за сметка на военната болница.

Междувременно по-рано днес Тонев подаде оставка като депутат и председател на здравната комисия в НС с мотива, че само по този начин ще бъде изчистено името му. Това е станало след разговор с лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Вчера пред изпълнителната комисия на партията той отрекъл обвиненията в злоупотреби.

В съобщението от прокуратурата посочват още, че за констатирани нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска апаратура, принадлежащи на ВМА, Военноокръжна прокуратура – София, е била уведомена от служба „Военна полиция“.  Посочва се и хронологията на проверката, в резултат на която е образувано досъдебното производство.

С постановление на военен прокурор на дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбраната е възложено извършването на извънпланов одит на сключените договори между ВМА, представлявана от началника й ген. м-р Стоян Тонев, и Групова практика за спешна медицинска помощ „Дерма Прим“ МК ООД.

Основен предмет на проверка от одиторите на МО са били договор за медицински услуги от 29.11.2004 г., договор за наем на помещение за извънболнична помощ от 24.11.2004 г., както и на всички анекси към тях.

В резултат на одита е представен доклад, който обхваща и оценка на влиянието на сключените договори, касаещи помещения и апаратура – държавна собственост, по отношение на отчетените финансови резултати в Клиниката по дерматология, венерология и алергология към ВМА – София, за периода 01.01.2010 – 30.06.2014 г.

Още съдебни новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Дойде и времето на ВМА да го приватизират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още